Jan Dolanský se nezdá. Poprvé se objevil na rallye a hned překvapil skvělým výsledkem

 Celebrity 
05. června 2021 10:53 / Ema Maxová
  0
📷
7 fotografií v galerii
Účast na rallye byla pro bratry premiérou Peugeot
Herce a dabéra Jana Dolanského zřejmě jako rallyového závodníka neznáte. Oba rodiče herci, manželka herečka… prostředí motoristického sportu je mu zřejmě cizí. Přesto se Jan Dolanský představil jako závodní jezdec, a co víc, hned na první pokus zaujal vynikajícím výkonem!

Vášeň pro rychlé vozy má Jan Dolanský odjakživa, navíc je nadšeným fanouškem rallye. Proto, když se objevila příležitost zúčastnit se rallyové soutěže v roli jezdce, nezaváhal ani minutu. Celou akci zorganizoval Janův bratr, Jiří Dolanský. Získal příslušné informace a kontakty, zajistil auto a potřebné papíry a cesta na Czech New Energies Rallye Český Krumlov byla otevřená.

Nutno říct, že New Energies Rallye není běžnou rallyovou soutěží. Je určená pouze pro vozy s alternativním pohonem a neúčastní se jí profesionální jezdci. Dokonce v ní nejde ani o rychlost. Vítězí se soustředěním, rovnoměrnou jízdou a minimální spotřebou elektrické energie. Zásadní roli má navigátor, protože jediná chyba ve čtení itineráře může soutěžní posádce přinést nálož trestných bodů, která se v silné konkurenci horkotěžko dohání. 

Jan a Jiří se vypravili do Krumlova s elektromobilem Peugeot e-2008. „Oslovili jsme značku Peugeot, a ta zareagovala neuvěřitelně pružně a rychle. Půjčila nám elektrický Peugeot e-2008, se kterým jsme v pohodě dojeli do Krumlova, a absolvoval s námi bez jediného zaváhání i celou soutěž,“ prozradil Jan Dolanský.

SUV Peugeot e-2008 je nejprodávanějším elektromobilem francouzské automobilky u nás. Je žádaný díky svému originálnímu designu a dojezdu na elektřinu až 310 kilometrů. Na rallye si získal zaslouženou pozornost a obdiv diváků. Stejně tak jeho posádka Dolanský – Dolanský sklidila ovace. Přestože se jednalo o jejich závodnickou premiéru, dokázali porazit celou řadu českých i zahraničních soupeřů a obsadit celkové 12. místo. Konkurence na New Energies Rally byla opravdu velká. Čítala přes třicet jezdců, z nichž mnozí se podobným typům závodů věnují dlouhé roky, někteří mají za sebou i zkušenosti ze zahraničních podniků a na svém kontě cenné tituly. Umístění bratrů Dolanských s vozem Peugeot tak předčilo očekávání všech zúčastněných.

„Byla to naše první zkušenost s rallye, ale musím říct, že jednoznačně skvělá, i když náročnější, než jsem čekal. Střídala se jízda přes vesnice s lesními cestami, přitom bylo třeba neustále držet určitou rychlost a naplno se soustředit. Tak trochu „orienťák“ s dávkou adrenalinu. Přitom byla klíčová práce navigátora, kterou bratr odvedl skvěle. Také auto nás podrželo, a to hlavně svým dojezdem. S našim výsledkem jsem spokojený a určitě bychom na tuto zkušenost chtěli příští rok navázat,“ řekl Jan Dolanský.

Velkou roli na skvělém výsledku sehrála i bratrská soudržnost. Janovo dvojče, Jiří, jako navigátor projevil překvapivé nadání. „Byl skvělý,“ chválil bratra Jan. „Je kliďas, zachoval vždycky chladnou hlavu i těch nejvypjatějších situacích. Máme s bráchou skvělý vztah, jsme parťáci, a i proto jsme spolu tento závod mohli jet. Jde o to, nic si při závodění nevyčítat, nepropadnout panice a vzájemně se podporovat, což nám šlo dobře.“

Další elektrická rallye se v Česku koná začátkem července v Mladé Boleslavi. Tu však bratři Dolanští vynechají. Uvidíme je tam zřejmě až příští rok opět v Krumlově.

Témata: Jan Dolanský, rellye
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Jak vybrat oblečení na prvním rande? Díky červené barvě z vás muž nespustí oči

Tech

Vlastnit či nevlastnit? Auto na „operák“ je dostupnější než kdykoli předtím