Dana Medřická by v těchto dnech oslavila 100. narozeniny. Maminka Václava Vydry skrývala smutné a bolestivé tajemství

 Celebrity 
14. července 2020 12:26 / René Černý
  0
📷
8 fotografií v galerii
Dana Medřická by letos slavila 100. narozeniny Archiv České televize
Herečka od Boha Dana Medřická, kterou milovali divadelní, filmoví i televizní diváci, by v těchto dnech slavila 100. narozeniny. Zemřela ale před 37 lety na rozsáhlý infarkt. Maminka herce Václava Vydry však ukrývala jedno smutné a bolestivé tajemství.

Medřická byla obrovský talent. Už od mlada, kdy s divadlem a později s filmem a televizí začala, režiséři věděli, že tenhle talent se rodí jednou za sto let. Před koncem války se v divadle poznala s 18 let starším hercem Václavem Vydrou starším. V roce 1945 se vzali a o rok později se jim narodil syn Václav.

"Nebyl jsem to ale já, nýbrž první dítě, které máma s tátou měli. Jmenoval se taky Vašík, ale kvůli nějakým komplikacím za několik měsíců o miminko přišli. Bylo to pro ně strašně smutné období. Až za deset let jsem se narodil já," zavzpomínal herec Václav Vydra mladší.

Jeho maminka Dana Medřická se naplno věnovala divadlu, pak ji objevil naplno film, i když první role měla od 40. let. Legendární a zfilmovaný Šrámkův Měsíc nad řekou, kde hrála Slávku Hlubinovou, z ní udělal velkou hvězdu. Natáčela tři roky před tím, než přivedla na svět svého druhého syna. 

Zajímavostí je, že tuto roli hrála už na divadelních prknech v Brně a v Plzni. Ve filmu pak následovala jedna role za druhou - Nejlepší člověk, který byl například filmovým debutem pro další skvělou herečku Mílu Myslíkovou, Labakan s Eduardem Cupákem, Florenc 13:30, Ošklivá slečna, ale třeba pak i Kdo chce zabít Jessii. 

Velký prostor jí pak nabídla televize. Tři chlapi v chalupě, Sňatky z rozumu, F. L. Věk, Kromě jiného i v seriálu Taková normální rodinka, Byl jednou jeden dům, Žena za pultem, Dnes v jednom domě, Nemocnice na kraji města. Zde mimo jiné skvostně sehrála roli rázné doktorky Fastové, do které se zamiluje legendární primář Sova. Posledním seriálem a vůbec prací před kamerou, kterou dělala, byl legendární seriál My všichni školou povinní. Téměř uprostřed natáčení v roce 1983 ale zemřela.

"S láskou a úctou vzpomínám na Danušku Medřickou. Byla to úžasná, skvělá ženská, hrozně hodná, laskavá duše a hlavně fantastická herečka. Dana bohužel odešla náhle během natáčení, takže všechny scény s ní jsem rychle musela přepisovat. Třeba rozhovor malého Jirky s ředitelkou (Věrou Galatíkovou), to měl být rozhovor vlastně mezi ním a Danou. A mnoho dalších. Odchodem Medřické přišel český film, televize i divadlo o jednu z nejtalentovanějších hereček, svěřila se nám spisovatelka a scénáristka Markéta Zinnerová.

Právě divadlo Medřiccká milovala snad více než kameru. Pro něj žila a odmala po něm toužila. Vždyť jen v Národním divadle za 9 let odehrála spolu s Vlastou Fabiánovou neuvěřitelných 403 repríz legendárního představení Kočičí hra. Kdyby smrt 21. ledna 1983 nezasáhla, odehrála by jich daleko víc. 

Dana Medřická prožila na sklonku svého života velkou lásku. Když jí totiž v roce 1979 její manžel Václav Vydra st. zemřel, myslela si, že už se nikdy nemůže zamilovat a být šťastná. Jenomže se objevil její velký ctitel, Španěl Artemio Precioso Ugarte. Protože už nějakou dobu před tím, v době, kdy byla Medřická ještě vdaná, pracovně pobýval v Praze, znal herečku právě z Národního, kam chodil obdivovat její mistrovské herectví.

Pak si dopisovali v době, kdy už byl zpět ve Španělsku a ani jednoho z nich nenapadlo, že se jejich životy znovu sejdou. 

"Máma si s ním pak psala, často si telefonovali, to byly i hodinové telefonáty, a byla z toho láska. Ona si pak v roce 1981 Artemia vzala. Užívala si to, rozkvetla, byla veselá, šťastná a docela dost spolu cestovali. Pořád zvažovala, zda zůstat, nebo odejít za ním do Španělska. Nakonec to bohužel vyřešil osud...," dodal její syn Václav Vydra ml. 

V rocce 1983 zemřela. Její milovaný Artemio, který byl pro Václava Vydru, jak sám přiznal, druhým tátou, ji přežil o celých 27 let. Zemřel v roce 2010 ve věku 90 let. 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve