Zdeněk Troška prozradil, proč slavná trilogie Slunce, seno nebyla tak úspěšná, kdyby vznikala dnes

 Celebrity 
28. června 2020 18:29 / René Černý
  0
📷
9 fotografií v galerii
Zdeněk Troška proslavil svou vísku díky trilogii Slunce, seno Archiv Z. Trošky
Letos to bude neuvěřitelných 37 let od chvíle, kdy v malé jihočeské vísce nadelako Volyně začal tehdy téměř začínající Zdeněk Troška natáčet první díl ze své, dnes již veleúspěšné komedie Slunce, seno. Proč je trilogie tak oblíbená, ale proč by nebyla, kdyby vznikala dnes? To ví i sám spoluautor scénáře a režisér.

Škopkovi, Konopníkovi, Venca, Blažena, Miluna, farář Otík, Cecilka, Keliška, doktor Kája, učitelka Hubičková, živočichář Béda, sekretářka Evík a předseda JZD Rádl. To jsou ústřední postavy košilaté komediální série. Dva ze tří dílů vznikly za totality, ale jsou také nejlepší. Třetí těsně po revoluci, a už to není ono. 

"Měl vzniknout i čtvrtý díl Slunce, seno, ufoni, ale k realizaci nedošlo. Škoda. Mělo to být vlastně o tom, jak si babku v posteli odnesou mimozemšťani. Pořád se mě lidi ptají, jestli neuvažuju o natočení třeba pokračování a ja říkám, že už to nejde," svěřil se Zdeněk Troška, který se sice narodil ve Strakonicích, ale celý život žije v Hošticích, které svými filmy proslavil.

Neustále, i skoro čtyři desítky let od uvedení prvního dílu, jezdí do Hoštic stále davy lidí. Přestože se vesnička docela změnila a dům, kde bydleli Škopkovi s pomatenou babkou v posteli, je k nepoznání a vedlejší chalupa Konopníkových už skoro taky, má stále své kouzlo. 

"Pořád sem jezdí davy lidí a když jsem zrovna na návsi a někdo mě odchytne, funguju tu jako průvodce. Ale jsem rád, že se lidem pořád moje filmy líbí. To je pro režiséra to největší ocenění. Kdepak Lvi, Oscaři, ale diváci a ohlasy. Ovšem, kdyby žili všichni ti herci, z nichž většina už zemřela, a vzal bych je a natočil bych přesně totéž co tehdy dnes, už by to nejspíš takový ohlas nemělo. Bylo to tou dobou, atmosférou, situacemi a vším, co se tenkrát na té vesnici odehrávalo," myslí si Troška, který je ale rád, že dodnes si repliky z jeho komedií přeříkávají stovky lidí nazpaměť.

"Helenka Růžičková se pro roli Škopkové prostě narodila, stejně jako Standa Tříska pro starého Škopka. Když si vezmete, že paní Pilátová, moje vzdálená příbuzná, skvěle sehrála Konopnici a neherci Broněk Černý Vencu a Veronika Kánská Blaženu. A spousta těch babek, byl to vlastně zázrak. Ne vždycky to bylo ale jednoduché," prozradil režisér, díky němuž si místní důchodkyně taky přivydělaly na tu dobu slušné peníze.

Hoštice se staly jakýmsi skanzenem. V bývalém JZD, kde je restaurace a ranč, je několik artefaktů ze Sluncí, sen, na domě na návsi je pořád namalovaný jelen. Ale mnoho věcí se změnilo.

Dům, z kterého zpívala Hubičková, tedy Jiřina Jirásková, nebo faru, kam naháněla Cecilka "babský sněm" na porady, by ale diváci hledali v Hošticích marně. "To jsme točili nedaleko na Dobrši. Byl to takový malý podvod, fara už tehdy byla ve špatném stavu. Stejně tak ve třetím díle Slunce, seno, erotika jsme jako italské JZD použili volyňskou a dnes taky zchátralou školu v přírodě. Italské hostiny se zase točily v hotelu ve Strakonicích a interiér hotelu, kde Škopková hledá v Itálii peřiny, jsme udělali v hotelu Evropa na pražském Václaváku," prozradil "filmové švindly" Zdeněk Troška.

Ten má na svém kontě i další dvě trilogie - komedie Kameňák a Bavovřesky. Žádné už ale nebyly tak úspěšné jako Slunce, seno...

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47