Tragické tajemství slavné kuchařky a spisovatelky Magdaleny Dobromily Rettigové

 Celebrity 
04. února 2020 11:03 / René Černý
  3
📷
5 fotografií v galerii
Od narození Magdaleny Dobromily Rettigové uplyne letos 235 let Archiv
Letos koncem ledna uplynulo 235 let od narození a v srpnu uplyne 175 let od úmrtí asi nejslavnější české kuchařky, autorky receptů, ale také spisovatelky a buditelky Magdaleny Dobromily Rettigové. Její hlášky ve stylu: "vraž do toho kopu vajec..." se staly legendárními. Co ale o ní víme? Málokdo tuší, jak těžký měla život a že od mládí až do konce jejího života kolem ní obcházela smrt. A že přišla o to nejcennější, o děti!

Magdalena Dobromila Artmannová, jak se původně jako svobodná jmenovala, byla česká buditelka a spisovatelka, autorka kuchařek, básní, divadelních her a krátkých próz. Dodnes je známa především jako autorka knihy Domácí kuchařka.

Byla ale spisovatelka i propagátorka všeho českého, a také všeho pořádného. Učila dívky a mladé ženy, jak si udržet pořádek, domácnost, jak hospodařit i jak vařit. Už od dětství kolem ní obcházela smrt. Nejprve jí zemřel otec, pak sourozenci. A tak se s ní její maminka z rodných Všeradic u Hořovic přestěhovala do Plzně. 

Už ve svých 12 letech se poznala s Janem Aloisem Rettigem, který se později stal jejím manželem. Živil se jako právník, správce, ale také spisovatel. Přestože s ním prožila skoro celý život, občas prý tvrdila, že šťastná se být necítí. 

Společně prostřídali pět působišť. Nejdramatičtější chvíle života prožila po roce 1809, kdy se z Prahy přestěhovali do jihočeského Tábora. Zde porodila dvě děti - dcera zemřela den po porodu, syn po půl roce. 

Magdalena Dobromila trpěla depresemi, přesto stále psala. Upnula se na psaní receptů, povídek, ale roznemohla se. Tak se v roce 1813 s manželem přesunuli do Přelouče. Zde se jim narodila dcera Jindřiška, pozdější poměrně slavná operní zpěvačka. 

Byla dokonce obsazena do role Lidušky při pre­miéře Tylovy a Škroupovy hry Fidlovačka aneb Žádný hněv a žádná rvačka, z které později vznikla česká státní hymna. Jindřiška se pak uchytila v dnešním Grazu, později v Mnichově a ve Vídni. Nevdala se, ale narodila se jí v roce 1840 dcera Karolina Josefa Henrieta. Sama Jindřiška zemřela roku 1854 na choleru. Svou matku přežila jen o devět let.... 

Traduje se, že její matka Magdalena Dobromila Rettigová porodila za svůj život 11 dětí, z čehož přežily jen tři. Jiné prameny zase říkají, že pouze jediná dcera Jindřiška zůstala a tolik dětí neměla. 

Nicméně slavná spisovatelka, propagátorka české, hutné kuchyně a také dobrého hospodaření, byla velmi moderní žena. Také velmi inteligentní s velkým přehledem. Proto u mnohých narážela. Neměla moc přátel. "Mnohým vadilo, že Magdalena viděla takzvaně dál, měla přehled a nadhled a nezahazovala se s lidmi, o nichž věděla, že jsou vypočítaví, hloupí a namyšlení," tvrdí jedna z historiček paní Zdena, která se životem Rettigové dlouho zabývala. 

Posledním působištěm Magdaleny Dobromily byla Litomyšl. Zde také 5. srpna 1845 ve věku 60 let zemřela. Za svůj život napsala a vydala stovky receptů, které dodnes využívají mnohé hospodyňky, převážně starší generace. 

Pochována byla tam, kde zemřela, tedy v Litomyšli, kde má svůj honosný hrob a kde se také každoročně konají gastroslavnosti na její počest. 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47