Jan Tříska měl být agentem StB!

 Celebrity 
02. října 2017 04:05 / René Černý
  0
📷
2 fotografie v galerii
Jan Tříska byl lanařen do řad StB, ale nakonec odolal! Youtube
Nebyl první ani poslední! Herec Jan Tříska (†80), který před týdnem zemřel, měl být agentem StB, ale nestal se jím. Tajná komunistická policie hodně usilovala o to, aby s ní spolupracoval.

Jana Třísku, který byl kdysi vyhozen z divadla a nesměl hrát ve filmech, lákala Státní bezpečnost ke spolupráci. Mysleli si nejspíš, že ho zlomí a nalákají na to, když mu slíbí prestižní post v Národním divadle, jak se to nejspíš stalo některým jiným hercům v tehdejší době. 

„Tehdy zavřeli Divadlo za branou a každý někam šel. Kdyby mi někdo nabídl, abych šel do Národního divadla, tak bych tam šel. Hrál jsem z milosti na Kladně a pak jsem hrál z milosti v Městských divadlech pražských. Mezitím jsem byl snad půl roku bez práce a cítil jsem se ohrožený. Měl jsem strach,“ prozradil herec v rozhovoru před několika lety.

Jak sám herec přiznal, sešel se s ním kapitán StB Vladimír Matura, který mu mazal med kolem úst. Jenomže on nepodlehl. Nenechal se zlákat a v roce 1972 poslal soudruhy do háje. A estébáci pak do dokumentů státní bezpečnosti o něm napsali: „Jan Tříska působí dojmem psychopata, alibisty a navíc jsou na něm patrné známky zbabělosti, nelze s ním proto počítat jako s typem pro verbovku." Kromě toho kapitán Matura do svazku napsal, že mu znemožní seberealizaci v kulturní oblasti.

Když to pak herci došlo, rozhodl se s manželkou Karlou Chadimovou a dcerami pro emigraci. Snad zázrakem získali cestovní doložku a přes Kypr odletěli do Kanady, následně pak do Los Angeles, kde se usadili a žili až do jeho smrti. I v USA se pak prosadil jako herec, což bylo velmi těžké. 

Poslední rozloučení se zesnulým Třískou se uskuteční v pátek v Národním divadle v Praze. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod