Proč Jaroslav Svěcený mrzne v jeskyni?

 Celebrity 
02. října 2017 02:05 / René Černý
  0
📷
2 fotografie v galerii
Jaroslav Svěcený je zvyklý hrát na různých místech, třeba i v jeskyních! archiv J. Svěceného
Jaroslav Svěcený patří mezi naše nejlepší houslisty. Kromě Česka, cestuje po Evropě ale třeba i po USA, kde má koncerty. Čas od času ale musí mrznout i v jeskyních. Proč to vlastně dělá?

Virtuóz má energie na rozdávání. Stále vymýšlí nové věci, má svůj festival, do toho je i soudním znalcem přes smyčcové nástroje. Zkrátka se nenudí. Nevyhýbá se ani hraní v netradičních prostorách. Třeba v jeskyních.

„Není u nás snad jeskyně, která je přístupná veřejnosti, v které bych ještě nehrál. Někdy je to hodně složité. Sice krásné, ale náročné, když tam máte šest stupňů nad nulou a za hodinu máte zmrzlé prsty. Pak je to i trochu o zdraví," prozradil houslista. 

„Ty housle si zvyknou, ale vaše ruce si nezvyknou. Proto vystoupení nemůže být delší než hodinu, hodinu deset. Víc se ani nedá. Nejenom kvůli divákům, aby se nenastydli, ale i kvůli mě. Já pak už pomalu necítím prsty. Je to, jako by mi odumíraly a je jedno, jestli hrajete v zimě nebo v létě. Třeba v jeskyni v Moravském krasu je v podstatě pořád stejná teplota," prozradil Jaroslav Svěcený.

Prý to má ale i své nezapomenutelné stránky. „Víte, jak je krásné, když vás na vystoupení neveze auto, ale jedete lodičkou? Jen si musíte dávat bacha, aby vám futrál s nástrojem nespadl do vody a neskončil někde na dně Macochy," dodal s úsměvem Svěcený. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít