Trapárna roku: Český lev z peněz koncesionářů a trapní umělci! Ještě je to nepřestalo bavit?

 Celebrity 
06. března 2016 09:45 / redakce
  0
📷
3 fotografie v galerii
Lucie Výborná jako moderátorka rozhodně výborná nebyla. I Stanislav Milota se v proslovu hodně ztrapnil! Český lev/Facebook
Trapárna nad trapárnu, ostuda a zoufalství. Jinak snad nelze nazvat předávání cen Český lev. Ani letošní ročník nebyl o nic lepší. Ba naopak! Nuda střídala nudu a nezachránila to ani jindy výborná Lucie Výborná. Ještě je to všechny vážně nepřestalo bavit?

"Oni si pořád myslí, že jsou snad na Oscarech, ale všude ve světě to má úroveň a vtip. V Česku je to vrchol trapnosti a zoufalství! Nejhorší je to, že se na tom podílí Česká televize, která je placena z peněz koncesionářů. Jsou to peníze vyhozené z okna," míní jedna z režisérek.

Největším paradoxem bylo, že předloni zrušila filmová akademie kategorii divácky nejúspěšnější film, a to krátce před tím, než mohl cenu získat režisér Zdeněk Troška s komedií Babovřesky. Předseda akademie Jan Svěrák sice popíral, že by šlo o záměr, nicméně bylo jasné, že se splnila Troškova předpověď, že než aby mu dali cenu, tak to raději zruší. Všichni ale věděli, že to byl záměr. A nyní pustili do nominace nováckou Výměnu manželek, byť pak realityshow nevyhrála, protože ji převálcoval jiný pořad České televize.

"Vůbec mě to nezajímá. Na trapné věci se nedívám a s touto anketou jsem se rozešel už před lety, když jsem pochopil, že je to jen o kamarádíčkovství určitých úzkých skupin. Jsem rád, že s tím nemám vůbec nic společného. To si raději vezmi hezkou knihu, to má aspoň smysl," komentuje České lvy Zdeněk Troška.

Dalším paradoxem je, že sledovanost Českého lva s 587 tisíci diváky dost zásadně přeskočila Troškova pohádka Čertova nevěsta s 827 diváky. Na prvním místě byl nový seriál Ohnivé kuře s více jak milionem sledujících.

Trapnost letošního předávání byla bohužel vidět na každém kroku. Ke všemu doprovázená nudou. A pokud je Lucie Výborná jinak výborná moderátorka, neměla by uvádět pořady, které vyžadují vtip. "To jí vážně nejde. Možná proto, že celá dramaturgie a režie Lvů je zkostnatělá a ona neví, co s tím. Asi jí je líto za ty peníze tu šanci nevzít, ale možná by udělala lépe," míní někteří z filmařů, ale i diváků.

Pokud byla největší hvězdou večera padesátiletá Alena Mihulová, i když zcela zaslouženě, pak to ale svědčí o tom, že žádnou jinou osobnost Český lev nemá. Přitom je celá řada výraznějších hereček či herců. Její počin Domácí péče si jistě cenu zaslouží, nicméně je otázkou, zda by ji získala, kdyby nebyla s akademiky, včele s Janem Svěrákem zadobře.

A kdo si tedy křišťálovou sošku Českého lva odnesl?

Nejlepší film: Kobry a užovky

Nejlepší režie: Jan Prušinovský – Kobry a užovky

Nejlepší herec v hlavní roli: Matěj Hádek – Kobry a užovky

Nejlepší herečka v hlavní roli: Alena Mihulová – Domácí péče

Nejlepší herečka ve vedlejší roli: Lucie Žáčková – Kobry a užovky

Nejlepší herec ve vedlejší roli: Kryštof Hádek – Kobry a užovky

Nejlepší dokumentární film: Opři žebřík o nebe

Mimořádný přínos české kinematografii: kameraman Stanislav Milotov
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Jak vybrat oblečení na prvním rande? Díky červené barvě z vás muž nespustí oči

Dům a zahrada

Proč nejsou kočky tak věrné jako psi? Psi potřebují lásku, kočky jistoty