Pět let od úmrtí největšího českého hlasu Věry Špinarové. Zemřela v pouhých 66 letech

 Celebrity 
28. března 2022 13:42 / René Černý
  1
📷
6 fotografií v galerii
Věra Špinarová zemřela před pěti lety Se svolením A. Pavlíka
Uplynulo už neuvěřitelných pět let od chvíle, kdy na jevišti čáslavského divadla zkolabovala Věra Špinarová a po třech dnech zemřela v nemocnici v Praze. Čtyřicetiminutové oživování bylo předzvěstí, že to byl její poslední koncert v životě. Přitom možná stačilo málo, zvolnit tempo a hledět víc na sebe, a zpěvačka a také největší český ženský hlas tu mohl ještě být.

Zpěvačka žijící v Ostravě, bodrá, upřímná a energická zemřela v pouhých 66 letech. Tři dny ležela na ARO v Motolské nemocnici, ale jejím blízkým, včetně kapelníka a syna Adama Pavlíka, bylo jasné, že jinak to skončit nemůže. Tři dny před tím prodělala těžký infarkt a zástavu srdce přímo na jevišti po druhé písničce. Přesto, že byl v sále lékař, zpět k životu se mu Věru Špinarovou přivést nepodařilo.

Byla transportována do pražské nemocnice, kde ale bylo konstatováno, že její stav je kritický a že by se kvůli dlouhé zástavě nejspíš nebyla schopna vrátit k plnohodnotnému životu. Ovšem v případě, že by se probudila.

„Byli jsme tenkrát na koncertě, protože jsem od kamarádky dostala jako dárek lístky. Paní Věru jsem znala, kdysi jsem dělala v jedné produkci. Dokonce jsme si tykaly.  Moc se mi do divadla nechtělo, měla jsem jakési chvění, ale ten den jsem jí volala, že se na ni těšíme. Ona mi řekla: Já taky, i když mi není úplně na vyskakování, ale přijďte, rozbalíme to tam...," zavzpomínala po pěti letech pro inStory.cz Zdena Procházková.

"Věrka odzpívala první písničku, u druhé řekla, že se omlouvá, že jí je špatně a odešla do šatny. Odtamtud po chvíli přiběhla jedna ze zaměstnankyň divadla a ptala se, jestli je v sále lékař, protože paní Špinarová v šatně omdlela. Pomoc hned nabídly dvě lékařky. Pak přijela záchranka, bylo oživování. Bylo to hrozné. Když jsem se podívala v tu chvíli na jedno světlo, které v sále svítilo, několikrát na mě zablikalo. Brala jsem to jako nějakou technickou chybu, ale později jsem pochopila, že se asi loučila," vzpomněla paní Zdena. 

„Maminka je momentálně v bezvědomí, ale věříme, že se ten stav zlepší. Prosíme všechny fanoušky, aby na ni mysleli a drželi jí palce. Opravdu to teď moc potřebuje," uvedl tehdy syn Špinarové, muzikant a kapelník její kapely Adam Pavlík. Po letech už ale na nejhorší chvíle v životě nechtěl vzpomínat. Zvlášť proto, že ve stejném roce přišel i o otce Iva Pavlíka, manžela zpěvačky Heidi Janků. 

Věra Špinarová 26. března 2017 v nemocnici umírá. Na její následný pohřeb v Ostravě přišlo téměř čtyřicet tisíc fanoušků. Znějí písně (její hity), a to včetně legendárního Jednoho dne se vrátím. Dodnes, když zní tato melodie, vhání to mnoha jejím fanouškům slzy do očí.

Jenomže Věra Špinarová možná zemřít nemusela. Kdyby zvolnila, kdyby dala na rady lékařů, kdyby nebyla urputná. Z toho tak trochu vinili někteří fanoušci syna Adama, že jí vozil po kšeftech a nenechal ji odpočinout.

"Je to nesmysl. Kdo znal mámu, ví, jak byla tvrdohlavá. Navíc ten den, kdy jsme jeli do Čáslavi, nenasvědčovalo nic tomu, že by se něco mělo stát. Těšila se, byla spokojená," zavzpomínal nakonec Adam Pavlík.

Jenomže nešlo o první ani poslední kolaps Špinarové v divadle. Rok před tím prodělala kolaps i v karlovarském divadle a i tam zasahoval lékař. Nicméně nešlo o nic závažného a fatálního. Přesto bylo zpěvačce doporučeno zvolnit. Dbát víc na svou životosprávu a hlavně podstoupit zásadní vyšetření.

Ještě dva dny před osudným kolapsem v Čáslavi mluvila s pár přáteli a svěřila se jim, že jí nebylo nic moc a doktor jí napsal nějaké silnější léky na tlak. Jenže ona říkala, že nemá čas teď běhat po vyšetřeních. Chtěla počkat, až bude po koncertech a tour, které chystala s Heidi Janků - svou kamarádkou a kdysi i souputnicí v lásce. 

"Věrka si nedala moc poradit, byla svá. I když jí nebývalo dobře, vždycky to zahrála, jako že o nic nejde. Byla to tvrdá ženská a rozhodně ani Adam by s ní tehdy nic nezmohl. Já jsem v ten rok přišla o dva důležité lidi v mém životě - o Věru jako o kamarádku, kolegyni a také o svého muže Ivoše, který byl kdysi i jejím mužem. Nebyl to hezký rok," dodává nyní po letech Heidi Janků, s níž měla jet Špinarová novou koncertní šňůru s názvem Věra-Heidi tour. Tu ovšem přerušila smrt. 

S rodinou Věry Špinarové má skvělé vztahy. Adam Pavlík vede kapelu HeidiBand, s níž Heidi brázdí republiku, vnučka Věry a Ivoše je vlastně dnes i "její vnučka" a rodinu bere za svou. Na přítelkyni Věrku Špinarku, jak jí její blízcí říkali, vzpomíná s láskou a úctou. 

Zdroj: Autorský článek.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod