Velmi smutný pohled na legendárního mima Jaroslava Čejku. Jeho stav není dobrý a všichni na něj zapomněli

 Celebrity 
27. března 2022 07:50 / René Černý
  10
📷
9 fotografií v galerii
Kdo by v tomto starém a nemocném pánovi poznal legendárního mima a herce Jaroslava Čejku? Se svolením O. Bašuse
Býval středem pozornosti a ozdobou každé druhé estrády. Zahrál si v několika filmech a účinkoval v desítkách televizní pořadů. Jako zubatá zpěvačka, Pan Slepice, Tina Turner nebo šílený klavírista projel Česko i Slovensko a na svém kontě má tisíce vystoupení. Řadu let však mim a herec Jaroslav Čejka žije v domově seniorů. Navíc sžíraný vážnou nemocí je nyní v nemocnici.

Pětaosmdesátiletý Čejka, kterého sice všichni vnímají jako komika a mima, ač byl 12 let baletní hvězdou Národního divadla, žije desátým rokem v domově seniorů v Praze. Poté, co ve svých 104 letech zemřela jeho matka, obrátil se jeho svět naruby. Rozjela se u něj Alzheimerova i Parkinsonova choroba a byla doba, kdy málem skončil na ulici. Nebýt dobrých lidí a pár přátel, dopadl by nejspíš špatně. 

Naštěstí útočiště našel v jednom z pražských seniorských domů. Zprvu tam i bavil personál a občany, ale jak se jeho zdravotní stav měnil, byl rád, že byl rád. Občas za ním pár přátel a bývalých kolegů na návštěvu přišlo, ale postupem let nastalo to, čemu se říká "sejde z očí, sejde z mysli".

Jediný kamarád, který jej nenechal na holičkách, byl Oldřich Bašus, který se o něj staral, nosil dobroty a zařizoval vše potřebné. Občas dal i zprávu médiím o tom, jak se Jarouškovi daří, aby vůbec někteří věděli, že ještě žije.

"Jarouškův stav je velmi špatný a musel být před časem umístěn do jedné z pražských nemocnic. Protože ale nejsem příbuzný, nemám právo na informace. Mám jen kouskovité informace. Jeho jediná neteř žijící kdesi na Moravě se se mnou nespojila a tak jen čekám, co se dozvím. Je to velmi smutné. Má poslední návštěva v domově seniorů, kde se o něj jinak skvěle starají, byla smutná. Už jen ležel a spal, už to nebyl ani on," podotkl pro inStory.cz posmutněle pan Bašus.

Dokud to šlo, nosil Jarouškovi Čejkovi jogurty, čokoládu, sušenky. On to s chutí snědl. Podíval se i na noviny, časopisy, a když někdy viděl článek o sobě, byl rád, že se o něm píše. "Rád se taky díval v televizi na estrády, v nichž vystupoval. Ale postupně už ty nemoci tak postoupily, že má úplně svůj svět," podotkl pan Oldřich.

Smutný je závěr života Jaroslava Čejky, který v roce 2007 převzal také Cenu Thálie za celoživotní mistrovství v oboru tanec a balet. Na světě zůstal fakticky sám se svou nemocí. Řada lidí, kteří kdysi říkávali, jací jsou s Jaroslavem Čejkou kamarádi, na něj zapomněla. 

Zdroj: Autorský článek

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve