Jan Dolanský se nezdá. Poprvé se objevil na rallye a hned překvapil skvělým výsledkem

 Celebrity 
05. června 2021 10:53 / Ema Maxová
  0
📷
7 fotografií v galerii
Účast na rallye byla pro bratry premiérou Peugeot
Herce a dabéra Jana Dolanského zřejmě jako rallyového závodníka neznáte. Oba rodiče herci, manželka herečka… prostředí motoristického sportu je mu zřejmě cizí. Přesto se Jan Dolanský představil jako závodní jezdec, a co víc, hned na první pokus zaujal vynikajícím výkonem!

Vášeň pro rychlé vozy má Jan Dolanský odjakživa, navíc je nadšeným fanouškem rallye. Proto, když se objevila příležitost zúčastnit se rallyové soutěže v roli jezdce, nezaváhal ani minutu. Celou akci zorganizoval Janův bratr, Jiří Dolanský. Získal příslušné informace a kontakty, zajistil auto a potřebné papíry a cesta na Czech New Energies Rallye Český Krumlov byla otevřená.

Nutno říct, že New Energies Rallye není běžnou rallyovou soutěží. Je určená pouze pro vozy s alternativním pohonem a neúčastní se jí profesionální jezdci. Dokonce v ní nejde ani o rychlost. Vítězí se soustředěním, rovnoměrnou jízdou a minimální spotřebou elektrické energie. Zásadní roli má navigátor, protože jediná chyba ve čtení itineráře může soutěžní posádce přinést nálož trestných bodů, která se v silné konkurenci horkotěžko dohání. 

Jan a Jiří se vypravili do Krumlova s elektromobilem Peugeot e-2008. „Oslovili jsme značku Peugeot, a ta zareagovala neuvěřitelně pružně a rychle. Půjčila nám elektrický Peugeot e-2008, se kterým jsme v pohodě dojeli do Krumlova, a absolvoval s námi bez jediného zaváhání i celou soutěž,“ prozradil Jan Dolanský.

SUV Peugeot e-2008 je nejprodávanějším elektromobilem francouzské automobilky u nás. Je žádaný díky svému originálnímu designu a dojezdu na elektřinu až 310 kilometrů. Na rallye si získal zaslouženou pozornost a obdiv diváků. Stejně tak jeho posádka Dolanský – Dolanský sklidila ovace. Přestože se jednalo o jejich závodnickou premiéru, dokázali porazit celou řadu českých i zahraničních soupeřů a obsadit celkové 12. místo. Konkurence na New Energies Rally byla opravdu velká. Čítala přes třicet jezdců, z nichž mnozí se podobným typům závodů věnují dlouhé roky, někteří mají za sebou i zkušenosti ze zahraničních podniků a na svém kontě cenné tituly. Umístění bratrů Dolanských s vozem Peugeot tak předčilo očekávání všech zúčastněných.

„Byla to naše první zkušenost s rallye, ale musím říct, že jednoznačně skvělá, i když náročnější, než jsem čekal. Střídala se jízda přes vesnice s lesními cestami, přitom bylo třeba neustále držet určitou rychlost a naplno se soustředit. Tak trochu „orienťák“ s dávkou adrenalinu. Přitom byla klíčová práce navigátora, kterou bratr odvedl skvěle. Také auto nás podrželo, a to hlavně svým dojezdem. S našim výsledkem jsem spokojený a určitě bychom na tuto zkušenost chtěli příští rok navázat,“ řekl Jan Dolanský.

Velkou roli na skvělém výsledku sehrála i bratrská soudržnost. Janovo dvojče, Jiří, jako navigátor projevil překvapivé nadání. „Byl skvělý,“ chválil bratra Jan. „Je kliďas, zachoval vždycky chladnou hlavu i těch nejvypjatějších situacích. Máme s bráchou skvělý vztah, jsme parťáci, a i proto jsme spolu tento závod mohli jet. Jde o to, nic si při závodění nevyčítat, nepropadnout panice a vzájemně se podporovat, což nám šlo dobře.“

Další elektrická rallye se v Česku koná začátkem července v Mladé Boleslavi. Tu však bratři Dolanští vynechají. Uvidíme je tam zřejmě až příští rok opět v Krumlově.

Témata: Jan Dolanský, rellye
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008