Kristian Kodet má naprostý unikát po Petru Hapkovi! A teď se chystá opustit ČR!

 Celebrity 
05. října 2016 04:00 / redakce
  0
📷
3 fotografie v galerii
Kristian Kodet miluje staré krásné věci a teď si pořídil unikát! archiv K. Kodeta
Malíř Kristian Kodet se opět chystá „na chalupu“ na Floridu. Za měsíc nasedne do letadla a vydá se na Floridu, kde stráví celou zimu. Nyní dokončuje poslední obrazy, z nichž většinu odveze s sebou.
„Na prodej i na výstavu. Opravdu makám a makám. Teď jsem na své náklady nechal vydat krásný katalog mých obrazů s texty v češtině i angličtině, tak na to jsem sám tak trochu pyšný, ale jinak se snažím prožít každý den naplno...,“ říká Kodet, který maluje hlavně v ateliéru na své jihočeské chalupě, bývalé barokní faře, kterou kdysi zachránil před zřícením.

„Těšíme se už do Ameriky, i když doma jsem tady, v Čechách. Ale strávit zimu a Vánoce pod palmami, ve třiceti stupních Celsia a v moři, je neuvěřitelné…Tedy ještě přežít ten dlouhý let, protože já se šíleně bojím létat. Když už je ten stroj nahoře, je to super. Pak ještě to přistání... no a pak je to úžasný. Samozřejmě se těšíme s manželkou na Olinku Matuškovou, na mladého Waldu, jsou to mnoho a mnoho let naši přátelé a trávíme společně i Štědrý den a vzpomínáme na Waldu, který se na nás dívá tam shora,“ zamyslí se si malíř, jehož obraz visí i v sídle amerických prezidentů – Bílém domě, řadě amerických i evropských bank.

Svou galerii přímo nemá, ale díla jeho, jeho otce i děda – výtvarníků - jsou na stálé výstavě v galerii v Hradci Králové. „Rád bych ale opět našel nějaký slušný prostor v jižních Čechách, kde to miluju, a kde vlastně žiji od dětství, pokud nejsem v Praze. Tak uvidíme, ale až na jaře, až se vrátíme,“ říká Kristian.

Kodet je pověstný svou sběratelskou vášní. Kromě starožitností i “obyčejných“ hezkých věcí, si občas sem tam vyhlédne i něco unikátního. Jako třeba teď: „Mám dvě trumpety po Petru Hapkovi, což byl nejen kamarád, ale i úžasnej chlap. Skvělej. A v aukci tyhle dva hudební nástroje pořídil můj kamarád a pak mi je věnoval. Je to pro mě čest. Takže je mám a jsem rád, že kus vzpomínek na geniálního skladatele je se mnou,“ dodává Kristian Kodet, který se pomalu připravuje na rok 2018, kdy oslaví 70. narozeniny a hodlá uspořádat obrovskou výstavu.

„Když Pánbůh dá, dá mi zdraví a sílu, tak chci opravdu udělat něco mimořádného. Tak mi držte palce,“ usmívá se malíř, který patří k nejprodávanějším žijícím autorům současnosti!
Témata: Kristian Kodet
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008