Známý český herec spáchal sebevraždu! Nechtěl sám čekat na smrt!

 Celebrity 
24. dubna 2016 04:01 / redakce
  0
📷
1 fotografie v galerii
Vlastimil Brodský nechtěl čekat, až si smrt pro něj přijde sama. Šel jí naproti! archiv ČT
Ten čas tak neuvěřitelně letí! Kdo by to řekl, že letos, před pár dny to bylo už čtrnáct let od chvíle, kdy zemřel nezapomenutelný Vlastimil Brodský. Herec, který se proslavil jako představitel plachých, melancholických a tragikomických antihrdinů, svůj život ukončil dobrovolně 20. dubna 2002 na své milované chalupě ve Slunečné u České Lípy. Bylo mu 81 let.

Vlastimil Brodský se narodil v Hrušově nad Odrou a od mala ho bavil tanec. Za studentských let si dokonce vydělával stepováním. Ale mladého muže to táhlo hlavně k herectví. V roce 1939 dělal zkoušky do herecké školy E. F. Buriana a byl to právě Burian, který v mladém umělci rozpoznal obrovský herecký talent a angažoval ho.

Po zavření Burianova divadla Brodský měnil divadelní scény, až nakonec na dlouhá léta zakotvil v Divadle na Vinohradech. Měl ale obrovské štěstí i na práci před kamerou. Spolupracoval s režiséry Otakarem Vávrou, Zdeňkem Podskalským, Vojtěchem Jasným či Jiřím Menzelem. Nemůžeme zapomenout na filmy Rozmarné léto, Skřivánci na niti, Všechny dobré rodáky, nebo nezapomenutelné Světáky. A mohli bychom pokračovat ještě hodně dlouho.

Ve stáří již moc nabídek nedostával. Až Vladimír Michálek obsadil Brodského do svého filmu Babí léto. Zde si Brodský zahrál věčného snílka Františka Hánu a za svůj nádherný herecký výkon získal Českého lva. V krátké děkovné řeči po jeho převzetí uvedl: „ Vzhledem ke svému paušálně ohroženému zdravotnímu stavu se pokusím být velmi stručný. Všem děkuji a dobrou noc.“

Brodského kolem osmdesátky začalo stále častěji trápit zdraví. Mluvil o smrti, i když se svým typickým humorem. Ale mluvil o ní téměř neustále. „Umírání může být velké a bolestivé svinstvo, toho se bojím. Smrti ne, ta mi připadá jako pohoda" říkával. Deprimující stavy vyvrcholily o Velikonocích 2002. Tehdy byl hospitalizován v nemocnici a pár dnů strávil i na psychiatrii.

Z nemocnice se vrátil na svoji milovanou chaloupku. Trpěl depresemi a trápil se odchodem nejbližších kamarádů. Rodina s ním tehdy prý zrovna dvakrát nebyla v kontaktu. Rozhodl se z tohoto světa odejít, aby netrápil sebe a nebyl na obtíž svým nejbližším. Pro mnohé zvolil nepochopitelný způsob. Zastřelil se legálně drženou zbraní. Soused a kamarád, který ho našel vzpomíná, že Brodský ještě chvilinku žil, chrčel, ale pak zemřel. I když od jeho smrti uplynula už tak dlouhá doba, Bróďa stále chybí.
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod