Uplynulo 20 let ode dne, kdy se zastřelil Vlastimil Brodský: Na svého bratrance zavzpomínala herečka Petra Černocká a řekla také, proč už nechtěl žít

 Celebrity 
22. dubna 2022 15:29 / René Černý
  9
📷
9 fotografií v galerii
Od úmrtí Vlastimila Brodského uplynulo 20 let Se svolením České televize
Uplynulo neuvěřitelných 20 let od chvíle, kdy český kulturní svět obletěla zpráva, že zemřel herec Vlastimil Brodský. Zastřelil se na své chalupě ve Slunečné na severu Čech. Jeho sestřenice zpěvačka a herečka Petra Černocká na něj zavzpomínala a prozradila, proč asi už nechtěl žít.

Vlastimil Brodský byl geniální herec a působil spíš ale jako smutný klaun. Dobrácké oči, zasmušilý pohled, přesto rozuměl vtipu a jak sám říkával, měl rád chytrý humor, "toho blbého bylo až až".

"Na Vlastíka vzpomínám a myslím pořád, i když byl mezi námi asi třicetiletý věkový rozdíl.  Občas k nám přišel, přinesl dětem čokolády. My jsme se vlastně seznamovali až v průběhu života. Je pravda, že výrazných mezníků v našich životech bylo několik. Třeba když začal dělat rozhlasového Hajaju. To už jsem chodila do nějaké druhé třídy a děti z toho byly paf. Vzpomínám na něj moc ráda, s láskou," svěřila se inStory.cz Černocká.

Když 20. dubna před dvaceti lety dostala zprávu, že je Vlastimil po smrti, nemohla tomu zprvu věřit. Pak ale pochopila, že nejspíš jen naplnil to, o čem tak nějak prý už delší dobou mluvil. Nebo spíš nahlas přemýšlel.

"On viděl, jak ti jeho kamarádi a kolegové jeho věkové generace pomalu chátrají a odcházejí. Asi nejvíc ho dostalo, když byl za Mirkem Horníčkem v nemocnici a viděl ho, v jakém byl stavu. Že v podstatě nevěděl, kde a kdo je. Byl na tom špatně, vrátil se a tam nejspíš u něj dozrálo přesvědčení, že takhle skončit nechce," zamyslela se Petra Černocká.

Protože Brodský nejspíš tušil, že i on by mohl časem onemocnět nějakou formou stařecké demence a byl by na někom nonstop závislý, což nikdy nechtěl, rozhodl se, že život ukončí dobrovolně. A u božích muk na své zahradě se pak zastřelil.

"Tenkrát ho našel ten jeho kamarád a soused, snad Vlastík ještě dýchal, ale než přijel doktor, byl konec. Bylo to hrozně rychlý. S Bróďou odešlo něco takového hezkého, laskavého. Často myslím na naše setkání," zavzpomínala Petra Černocká.

Ještě za svého života vyprávěl Brodského velký kamarád a kolega Stanislav Zindulka, že v osudný den seděl u stolu a prý ve chvíli, kdy proti sobě o sto kilometrů dál obrátil Vlastimil zbraň, měl až šokující tušení. "Najednou jsem prý křiknul: Bróďa, něco je s Bróďou. Šel jsem k telefonu a nikdo to nebral. Pak jsem vytočil toho jeho souseda a ten mi řekl, co se stalo. Bylo to hrozný, úplně mně to rozsekalo," vzpomínal v jednom z televizních dokumentů Zindulka. 

Oblíbený herec nejen, že ztvárnil desítky rolí v divadle, filmu a televizi, ale získal i mnoho tuzemských i zahraničních cen. Kdysi byl dokonce v Hollywoodu na oscarovém nominačním večeru. "I když patřil ke špičkám své herecké generace, sám o sobě celý život pochyboval, a sláva mu do hlavy nikdy nestoupla. Byl normální, obyčejný, přesto něčím geniální," podotkla Černocká. 

Vlastimil Brodský měl několik vztahů a byl i několikrát ženatý. Kromě baletky Boženy, které všichni říkali Bíba, s níž měl syna, herce a výtvarníka Marka, byl ženatý s Janou Brejchovou. S ní má dceru herečku Terezu Brodskou.

Před svatbou měl navíc poměr s Jiřinou Jiráskovou, ta mu však od oltáře utekla. Později to oba vyprávěli jako vtipnou historku, ale Brodského, s nímž byla dokonce v jednom divadle Na Vinohradech, to prý mnoho let mrzelo. Zůstali však dobrými přáteli. 

Poslední velkou rolí Bródi bylo Babí léto, které vzniklo v roce 2001 a kde zazářil se Stellou Zázvorkou i Stanislavem Zindulkou. Právě za tento snímek dostal Českého lva. Po natočení se však stále více uzavíral do sebe, trápily ho deprese a nechtěl ani moc do společnosti. Odešel stejně, jako řada jiných umělců, například skladatel Karel Svoboda nebo herec Martin Štěpánek. 

Chalupa ve Slunečné na severu Čech, kterou Brodský miloval, má dnes už jiné majitele. Dědicové, tedy dcera Tereza a syn Marek po smrti dům prodali. Noví vlastníci jej přestavěli. Dnes jen zlehka připomíná legendární místo.

Zdroj: Autorský článek

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod