Živila se bývalá první dáma v mládí skutečně jako prostitutka?

 Celebrity 
26. února 2015 03:15 / redakce
  0
📷
1 fotografie v galerii
Gotwaldovi se do chomoutu s Martou moc nechtělo Česká televize
První komunistická první dáma toužila pokračovat v odkazu Hany Benešové, která svým vybraným chováním i oblékáním určovala styl, který se po ní snažily všechny pozdější první dámy napodobit. Žena, která nahradila Hanu Benešovou na Hradě, jí ale byla po všech stránkách vzdálena na světelné roky. A i když by Marta Gottwaldová velmi chtěla, úrovně své předchůdkyně nemohla nikdy dosáhnout.

Marta byla žena bez vzdělání, s naprosto odlišným zázemím i výchovou. Se svojí obézní postavou mohla jen těžko pokračovat v odkazu noblesní paní Benešové. V jejím křestním listu zela kolonka se jménem otce prázdnotou, neboť se narodila jako nemanželská. Konečně stejně jako její nastávající manžel Klement Gottwald.

Gottwald se svojí ženou seznámil na taneční zábavě, kam si tehdejší služka vyšla. Podle historika Jána Mlynárika je ovšem verze o služce až příliš lichotivá. Marta (tehdy ještě Holubová) se prý živila jako prostitutka a Gottwald byl jejím zákazníkem. Když se dozvěděl, že s ním čeká dítě, utíkal před ní se slovy... „že s takovou kurvou opravdu nemůže žít.“

Třebaže se jim v roce 1920 narodila jediná dcera Marta, vzali se až o osm let později, 21. března 1928. Marta se o politiku nikdy nezajímala, ovšem velmi rychle jí došlo, že může žít pohodlný život v relativním blahobytu. Téměř deset let s přestávkami pobývala se svým mužem v Moskvě. Zde se vzhlédla v manželkách sovětských aparátníků a její nejdůležitější rolí se stalo kupovat kožichy po vzoru ostatních soudružek. Druhou neméně důležitou úlohou bylo ředit Klémovi denní dávku vodky, aby nebyl soudruh první dělnický prezident denně zpitý jako ruský mužik.

Gottwaldová nikdy nevstoupila do strany a od ostatních se nechala oslovovat milostivá paní. Svého muže dlouho nepřežila. Zemřela v roce 1953, sedm měsíců po Gottwaldovi.
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve