Velice rychlé soukromé i veřejné rozloučení s Hankou Zagorovou

 Celebrity 
01. září 2022 11:32 / René Černý
  3
📷
8 fotografií v galerii
Se zesnulou Hanou Zagorovou se mohla rozloučit i veřejnost Se svolením managementnu H. Zagorové a J. Štěpánka
Hana Zagorová zemřela v pátek ve věku 75 let v nemocnici na Karlově náměstí. Už v úterý se konalo v kostele sv. Tomáše, na Malé Straně, soukromé rozloučení pro nejbližší a ve středu veřejné v Divadle Kalich. Proč tak krátce po jejím odchodu? Proč takový spěch? Některé fanoušky, ale i kolegy to možná zarazilo.

Pohřby nebo rozloučení se zvláště u veřejně známých osobností dělají často po týdnu dvou i třech od skonu daného člověka. U Haničky Písničky to bylo čtvrtý den v kostele a pátý den v divadle, které milovala, a kde také hrála. Zde také připravují nový muzikál složený z jejích hitů Biograf láska. Premiéru má 16. září. 

To ale není ten důvod, proč se s rozloučením tak spěchalo. Štefan Margita chtěl mít podle lidí z jeho okolí to trýznění rychle za sebou. Nechtěl, aby se čekalo mnoho dní nebo týdnů. Důvody jsou dva – jednak 6. září by jeho milovaná žena měla 76. narozeniny a pak jej čeká už dlouho naplánovaná pracovní cesta do zahraničí. Tu v momentě, kdy se začal zdravotní stav jeho ženy zhoršovat, nechal otevřenou. Producenti operních představení mu vyšli vstříc. 

"Štefan chce, aby to všechno bylo co nejdříve. Ne, aby zapomněl, na svou milovanou Haničku bude myslet do konce života, byla pro něj vším. Ale aby, a to mu říkáme všichni, včetně Dáši Havlové, zde vyřídila, co musí, a odjel pryč. Jedině práce a změna prostředí ho může teď postavit na nohy a trochu povzbudit," svěřil se inStory.cz člověk blízký rodině, který si ale nepřál být jmenován.

"Štefan je hrdina, že to takhle i přes tu bolest zvládá a že byl schopen po tom, co si v pátek a týden předtím prožil, když mu začala Hanka odcházet před očima, vše ještě takto zařídit. On je nesmírně hodný člověk a Hanka byla taky," dodal blízký přítel, který oba zná přes třicet let. 

Pravdou je, že čas je nejlepší hojič ran a Štefanu Margitovi pomůže právě to, že změní prostředí a přemíra práce mu nedovolí, aby nonstop myslel jen na bolest a smutek. Těžko se bude vyrovnávat s odchodem své drahé, kterou do posledního dechu držel za ruku. Nicméně sám se svěřil přátelům, že Hanka by jistě nechtěla, aby se trápil víc, než je zdrávo, a ničil se tak. 

Posledního rozloučení v kostele se zúčastnila řada známých osobností – od Lucie Bílé, Karla Vágnera, Ondřeje Gregora Brzobohatého až po Jitku Zelenkovou, Leonu Machálkovou nebo Richarda Genzera a Lucie Borhyové.

"Na Haničku myslím pořád, všude ji vidím. Byla to obrovsky silná a statečná a hodná ženská. Snažím se být Štefanovi oporou, musí to zvládnout. Oni dva mi byli rodinou a je mi nesmírně líto, že Hanka odešla takhle brzo," řekla inStory.cz moderátorka Lucie Borhyová.

Z těch, kteří se z posledního rozloučení nezúčastnili, protože nemohli, byla Monika Absolonová, jež přišla na středeční pietní akci do Kalichu, a Helena Vondráčková, jež má zdravotní komplikace se srdcem, a dle vlastního vyjádření po ošetření v IKEM se nemá rozrušovat, nebo třeba Petra Janů. 

"Moc mě to mrzí, Hanku jsem měla ráda, Štefanovi jsem se ale omluvila. Natáčím dokument a bohužel mi to kolidovalo s tím, kdy bylo rozloučení naplánované. Bylo to plánované dlouho a pohřeb byl narychlo. Ale věřte mi, že jsem celý den na Hanku myslela a myslím pořád, dokonce jsem o ní pro Českou televizi natočila krátkou vzpomínku. Budu na ni vždy vzpomínat jen úsměvem a úctou. Byla to nejenom moje skvělá kolegyně, ale i bezvadný a hodný člověk," podotkla Janů. Ta slaví letos dvojí výročí – 50 let na scéně, 70. narozeniny a 19. října má svou Lucernu.

Právě tento legendární kulturní stánek Hana Zagorová milovala a tisíce jejich fanoušků si dnes neumí představit, že už zde "Zagorku" nikdy neuvidí a neuslyší. Přitom právě vždy před Vánoci měla zpěvačka velký sál narvaný k prasknutí a dostat lístky bylo nadlidský výkon.

"Hanka nám všem bude chybět. Byla úkaz, byla výjimečná, byla neskutečně talentovaná a hlavně hodná ženská, která statečně bojovala se svou chorobou. Je mi mizerně, přitom ona mě často držela nad vodou, když mi někdo blízký odešel," dodal pro inStory.cz i hitmaker Karel Vágner. 

Ostatky Hany Zagorové by měly být údajně už ve čtvrtek uloženy do rodinného hrobu na pražském Vyšehradě, kde spočívají i zpěvaččini rodiče. Právě toto místo se zcela nepochybně stane jakýmsi poutním místem všech jejích obdivovatelů. 

Autorský článek 

 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008