Kristian Kodet se pustil do obrovského rizika za desítky milionů. Musel prodat dokonce i dům

 Celebrity 
09. srpna 2022 08:42 / René Černý
  7
📷
9 fotografií v galerii
Kristian Kodet se v 74 letech pustil do velkého rizika za desítky milionů korun Se svolením K. Kodeta
Asi nejprodávanější malíř současnosti a bratr herce Jiřího Kodeta Kristian oslavil před pár týdny 74. narozeniny. Donedávna ho měli mnozí jeho přátelé a známí za blázna a teď koukají s otevřenou pusou. Cíl, který si dal, dokončil a teď z něj má radost, i když ho stál desítky milionů.

Před 22 lety otevřel Kristian Kodet v jihočeském Táboře muzeum. Koupil a zrekonstruoval tři nádherné renesanční domy, které zachránil od toho, aby se z nich nestala vietnamská tržnice. Po více než deseti letech provozu jej zrušil a domy prodal Petře Kovandové, která v nich zřídila unikátní muzeum čokolády a marcipánu.

Malíř, jehož obraz koupil kdysi v USA i prezident Reagan, chtěl mít klid. Objevil na Táborsku nádhernou bývalou barokní faru. Tu si koupil, nákladně zrekonstruoval a používá dodnes s rodinou jako chalupu. Nicméně sen soustředit věci, které vytvořil on, ale i jeho otec a děd, oba sochaři, někam, kde na díla bude dobře vidět, ho neopustil. Před pěti lety si sice v Táboře otevřel antik, ale to mu uspokojení nepřineslo. 

"Hledal jsem hrozně dlouho nějaký reprezentativní prostor, který bude náš, a kde udělám Muzeum Tří generací Kodetů. Hledal jsem v Praze, středních i jižních Čechách, ale nic se nenaskytlo. Až na inzerát, který jsem objevil ve Velkém Meziříčí, na Vysočině. Palác ze 16.-17. století, který býval luteránskou kolejí. Nádherný prostor. Řekl jsem si: 'To chci a to budu mít," svěřil se inStory.cz Kristian Kodet.

Malíř musel dokonce kvůli tomu prodat i dům na Floridě. Právě tam měl svůj třetí domov, ale dlouhé lety a přestupy jej stejně vyčerpávaly. Jen trochu lituje, že nemohl s transakcí počkat déle, získal by ještě lepší cenu. Kristian byl ale rozhodnutý koupit za každou cenu starý dům a udělat z něj znovu palác. 

"Mnozí, včetně mojí ženy Jany, mně zprvu měli za blázna. Říkali mi to a klepali se na hlavu. Že v mém věku a takový kolos a tolik peněz... A já, když se zakousnu, tak se nepustím. Takže jsem si šel za svým. Palác jsme koupili a museli celý zrenovovat – elektriku, podlahy, okna, nádvoří, fasády... Prostě všechno. Trvalo to dva roky, ale stojí to za to," říká pyšně Kristian Kodet, stoje v jednom ze sálů velkomeziříčského muzea. 

Je zde na 60 jeho obrazů z různých období, mnoho soch, které vytvořili otec s dědou. Chystá zde i část, kde se budou prodávat starožitnosti, kde bude kavárna. A v patře je i část, kde mají Kodetovi komfortní bydlení. 

"Nějak se nám tu s Janou zalíbilo a cítíme se tady doma. Je to zvláštní, protože máme byt v centru Prahy, máme chalupu na Táborsku, kde je úžasně, ale tady nás to nějak dostalo. To malé městečko kousek pod dálnicí D1, kde ráno jdete do obchodu pro rohlíky, mlíko. Kde mají k sobě lidi tak nějak blíž... No je to draze vykoupený sen, ale je náš. Stojí to a bude stát ještě moře peněz, ale jsem šťastnej," svěřil se Kodet.

Do koupi, rekonstrukce i úprav honosného paláce na náměstí dal přes 30 milionů korun. Jen pravidelné náklady na energie se pohybují v desítkách tisíc měsíčně, ale jak sám Mistr říká, je to něco, co tu po něm zůstane. 

Na otevření koncem července přišlo na 400 lidí, včetně Kodetových kamarádů – Pavla Zedníčka, Felixe Slováčka nebo Miroslava Donutila, který má jen dvacet minut jízdy od Velkého Meziříčí chalupu, a kam od mala jezdí. 

"Teď hlavně, aby chodili lidi, aby sloužilo zdraví a abychom to všechno utáhli. Nelituju toho. Emigrací jsem přišel o všechno, hodně věcí jsem si musel zpátky odkoupit, sehnat. Stálo to mraky peněz, ale nelituju ničeho. Umění je něco, co má jen relativní komerční hodnotu, ta další je nevyčíslitelná. A mě těší, že přijdou lidi, kteří nejsou milionáři, ale řeknou: 'Pane Kodete, my chceme mít váš obraz, vaši grafiku. Máme vás rádi, líbí se nám vaše umění a vážíme si toho, že jsme vás poznali.' A toho si nesmírně vážím," dodal Kodet.

O muzeum se stará jeho žena i starší z dcer Kristyna. Díky nově otevřenému prostoru se do města vydají i lidé, kteří by sem asi jinak nezabloudili. A slavný malíř, který byl svého času i padělán, říká, že i to byl jeden z jeho cílů – udělat z objektu jakési centrum setkávání. 

Autorský článek 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve