Slunce, seno, jahody na divadelních prknech. Víme, co na to říká Troška a kdo z filmu v tom hraje

 Celebrity 
11. června 2022 08:14 / René Černý
  0
📷
11 fotografií v galerii
Slunce, seno, jahody jako muzikál se už brzo představí divákům Se svolením J. Hauera
Asi není nikdo, kdo by neznal košilatou trilogii Zdeňka Trošky Slunce, seno z jihočeských Hoštic. Teď bláznivý příběh dostal i divadelní, a rovnou muzikálovou podobu. Co na to říkají původní tvůrci a kdo v tomto zpracování z původního filmu hraje? Možná se budete divit.

Nejdříve vznikl v roce 1983 první díl Slunce, seno, jahody z pera Zdeňka Trošky a scénáristy Petra Markova. Na ně pak navázaly Facky a Erotika. Režisér Antonín Procházka spolu se skladatelem Ondřejem Brzobohatým se rozhodli přepracovat úsměvnou komedii jako divadelní hru, tedy rovnou muzikál.

„Říkali jsme si, a proč vlastně ne. Slyšeli jsme ledacos, a že to nedáme, že to bude blbost a vidíte, my po prvních generálkách máme alespoň ten pocit, že se nám to povedlo. Že diváky nezklameme, a že nezklameme ani původní autory,“ svěřil se inStory.cz režisér a herec Antonín Procházka.

Děj muzikálu Slunce, seno, jahody, stejně jako film, se odehrává v jihočeské vsi Hoštice, do jejíhož JZD přichází na brigádu student vysoké zemědělské školy Šimon Plánička. Toho hrají Martin Písařík a Roman Tomeš. Šimon chce vyzkoušet v praxi svůj experiment na téma „dojivost krav v závislosti na kultuře prostředí“, jinými slovy, chce nechat krávy poslouchat při dojení hudbu.

Jak tahle část, tak i ty další, notoricky známé, se divákům, kteří už dílo viděli, velmi líbily. Stejně tak Zdeňku Troškovi, režisérovi a spoluautorovi. „Já jsem byl na generálce a jsem velmi mile překvapen, co se z toho podařilo udělat. Přiznám se, že jsem byl maličko skeptický,  když mě žádali o povolení, dal jsem jim ho hlavně díky Ondrovi Brzobohatému. Ale trochu jsem se bál, co z toho vznikne. Musím říct, skvělý, veselý a nápaditý,“ prozradil Troška.

Velmi mile překvapen byl i autor původní filmové hudby a legendární ústřední melodie Karel Vágner. Ani on původně nebyl dopředu nějak nadšený a možná ani nevěřil, že z toho něco vznikne. Nakonec byl v Karlínském divadle mile překvapen. „Dobrý, bezvadný, hezký. Bavil jsem se a opravdu to udělali moc zajímavě.“

Největším překvapením pro diváky, kteří komedii ze vsi znají, bude asi, že představitelka Škopkové, tedy Heleny Růžičkové nebude fortelná silná ženská, ale poměrně subtilní Iva Pazderková alternující se s Adélou Gondíkovou.

„Udělali jsme kompromis a ten kostým bude takový fortelnější v jistých ženských partiích těla. Ať se diváci nechají překvapit. Jinak jsme se všichni u zkoušení bavili a je to krásná práce,“ svěřila se i Iva Pazderková, která má tento Troškův film velmi ráda. I proto roli v muzikálu ochotně přijala.

Ve Slunci, senu, jahodách se na divadelních prknech objeví také dva herci, kteří ve filmovém zpracování hráli. A sice Jaroslava Kretschmerová, která sice nehraje Evíka, nýbrž Kelišku, a pak Pavel Kikinčuk. Na obrazovce ztvárňoval Šimona Pláničku, v muzikále ho ale diváci uvidí coby starého Škopka.

Autorský článek

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008