Hroby slavných na Dušičky lákají. Zapálit svíčku můžete u Hrzána, Muka, Myslíkové, Maciuchové nebo Landovského

 Celebrity 
01. listopadu 2021 10:21 / René Černý
  2
📷
12 fotografií v galerii
Hroby slavných jsou často i místem mnoha fanoušků těchto osobností Se svolením R. Černého (vlastní foto)
Dušičky jsou obdobím, kdy si tak nějak víc uvědomujeme, jak moc je život pomíjivý. Chodíme na hroby či jiná místa zapálit svíčku, dát květinu nebo věneček. Mnozí ale neváhají a navštíví i místa, kde spí věčným spánkem i slavné osobnosti. Na některá taková vás zavedeme i my.

Třeba na táborském Novém hřbitově lze najít hrob slavného herce a milovníka života Jiřího Hrzána. Ten zemřel před 41 lety poté, co se podruhé zřítil z veliké výšky. Osud mu nadělil krátký život. Výšky, nebezpečí i adrenalin miloval. To se mu stalo osudným. V Táboře taky natočil svůj poslední film Blázni, vodníci a podvodníci. Paradoxem je, že premiéry filmu se nedožil on, ale ani režisér Tomáš Svoboda. V rodném Táboře má Hrzán nejenom svůj hrob, ale také ulici a vlastní sochu. 

V Heřmani na Písecku najdete zase hrob režiséra, věčného snílka a romantika, autora filmů jako Měsíc nad řekou, Stříbrný vítr, Kluci na řece a dalších Václava Kršky. S Heřmaní bylo spjaté jeho dětství a po smrti se sem také vrátil. 

V Českých Budějovicích na hřbitově sv. Otýlie najdete hrob herce a producenta Jiřího Pomeje, od jehož smrti uplynou v únoru už tři roky. Do Českého Krumlova můžete zajet dát kytičku na hrob zpěváka s fenomenálním hlasem Petra Muka. V Husinci na Prachaticku najdete zase hroby herce menších, ale výrazných rolí Jaroslava Mareše a krasosbruslařské legendy Áji Vrzáňové. Nedaleko v Malenicích u Volyně spolu v jednom hrobě odpočívají herečka Jiřina Jirásková a její dlouholetý partner, režisér Zdeněk Podskalský. V nedalekých Hošticích, které Zdeněk Troška proslavil trilogií Slunce, seno, je zase hrob krále české country Michala Tučného.

Ve Lnářích na Strakonicku byla po své předčasné smrti uložena herečka Karolína Slunéčková, vlastním jménem Karolína Olga Sluníčková, manželka herce Rudolfa Vodrážky. Nedaleko odtud v jihočeské Blatné je další místo posledního odpočinku významné filmové osobnosti. Na zdejší rozptylové loučce byl v červnu 1991, pár dní po jejím skonu, rozptýlen popel prvorepublikové hvězdy Adiny Mandlové. 

Zemřela sama v příbramské nemocnici, nikoho z příbuzných neměla. Pouze svou kamarádku, která se o ni na zámku Dobříš, kde pár měsíců po návratu z emigrace žila, starala.

"Vyslyšeno a splněno bylo její poslední přání. Chtěla být po smrti uložena v jednoduché rakvi, pouze v rubáši s rudou růží na prsou. To jsme ji zde tehdy také splnily a její ostatky byly krátce poté rozptýleny na zdejší loučce. Občas se najdou lidé, kteří se ptají kde, je to pod jedním z velkých stromů. Málokdo ale tuší, že právě zde tato velká star takto skončila," prozradil inStory.cz pracovník zdejšího krematoria. 

Kousek od Blatné měli přes 25 let chalupu také členové hereckého klanu Růžičkových. Po smrti syna, těžkotonážního herce Jiřího mladšího v roce 1999, herečka Helena s manželem, bývalým režisérem Jiřím st., ke konci života ve Slatině u Horažďovic trvale bydleli. Jiří starší zemřel v září 2003 a slavná a plnorostlá herečka pouhé čtyři měsíce po něm. Dne 4. ledna 2004 podlehla v plzeňské nemocnici rakovině vnitřních orgánů. 

Jejich hrob byste hledali marně. "Helena si nepřála mít hrob, ani ona, ani její Jirkové. Proto jsme popel její a manžela v březnu 2004 rozptýlili tam, kde byl rozptýlen i popel jejich syna, tedy na loučce na pražských Olšanech. 

To třeba autor dobrého vojáka Švejka Jaroslav Hašek svůj hrob má. Odpočívá věčným spánkem v Lipnici nad Sázavou na Vysočině. A celý rok se tu fanoušci, kteří sem přijedou, zastavují a dávají kytičky nebo zapalují svíčky. Věčný bonviván, milovník života a herec Pavel Landovský, jenž zemřel v roce 2014, je pohřben tam, kde to miloval. Jeho hrob najdete v Dobrnici u Letštiny na Havlíčkobrodsku. V Polné u Jihlavy zase najdete hrob herečky a spisovatelky Míly Myslíkové, mimo jiné maminky z Básníků, rázné vedoucí z komedie Holky z porcelánu i představitelky desítek mnoha rolí.

V Třebíči zase můžete zapálit svíčku třeba herci Jaroslavu Šmídovi, který zemřel před čtyřmi lety ve svých 47 letech na akutní rakovinu plic. Právě odtud pocházel a zde má i rodinu, sestru, rodiče a další příbuzné. V Krucenburku na Vysočině je hrob malíře Jana Zrzavého a v Čihošti zase komunisty umučeného kněze Josefa Toufara.

Na pražských hřbitovech najdete desítky slavných pohřbených osobností od Jana Wericha, Vlasty Buriana, Waldemara Matušky až třeba po Stanislava Zindulku, Václava Postráneckého, Ladislava Štaidla nebo Blanku Bohdanovou či Aťku Janouškovou, Karla Gotta, Evu Pilarovou nebo Daniela Nekonečného. 

Hroby dvou významných hereček, které letos navždy odešly, Hany Maciuchové a Libuše Šafránkové, v Praze nehledejte. Nezapomenutelná Popelka našla místo posledního odpočinku v rodném Brně-Židenicích a Anče z Krkonošských pohádek zase v rodné Olomouci. 

Zdroj:  Autorský článek.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít