Kristian Kodet šel v době covidu do velkého rizika a rozhodl se vybudovat něco, o čem léta sní

 Celebrity 
12. ledna 2021 17:01 / René Černý
  0
📷
5 fotografií v galerii
Kristian Kodet je i známým milovníkem starožitností Archiv K. Kodeta
"Kdo nic neriskuje, nic nezíská," řekl si momentálně nejprodávanější český malíř současnosti, jehož obraz mimo jiné visí i v sídle amerických prezidentů v Bílém domě. Kristian Kodet koupil ve Velkém Meziříčí na Vysočině palác, v němž chce vybudovat to, o čem léta sní.

Kdysi si v jihočeském Táboře pořídil soubor tří renesančních domů, zachránil je a vybudoval Muzeum Tří generací Kodetů. To provozoval deset let. Protože si ale s manželkou kousek směrem na Pacov pořídili barokní faru, kterou taky zachránili a přebudovali na chalupu, objekt muzea prodali a je z něj muzeum čokolády. 

"Celou dobu jsem si říkal, že to ale tátovi a dědovi, kteří byli taky výtvarníci, dlužím, a že musím sehnat dům, kde chci sochy, plastiky i obrazy lidem ukázat," řekl svérázně Kristian Kodet.

Proto za více než 20 milionů korun koupil ve Velkém Meziříčí bývalé luteránské gymnázium, které se nachází přímo v centru města. Historický dvoupodlažní palác ze 16. století s nádvořím a pozemkem chce přebudovat na galerii, ale má tu být i koncertní sál, kavárna a místo, kde se budou lidé setkávat.

"Léta jsme teď jezdili trávit zimu do Ameriky na Floridu. Pořídili jsme si tam dům. Ovšem já se šíleně bojím létat, každá cesta byla utrpení. Hlavně ta poslední loni na jaře, kdy nám kvůli koronaviru třikrát zrušili let a my se místo v březnu dostali do Česka až skoro v červnu. Řekli jsme si a dost, dům tam prodáváme a chceme být víc tady. Pokud budeme mít chuť na Floridu letět, máme tam kde být. U našich přátel Matuškových nebo u někoho dalšího," prozradil Kodet, který teď spřádá plány, jak jeho galerie na pomezí Vysočiny a jižní Moravy bude vypadat.

Ve svých 72 letech vzal veškeré úspory a s manželkou se pustili do něčeho, pro co si jiní klepou na hlavu. "Ten dům je úžasný, jedinečný a věříme, že se to podaří a lidi si sem najdou cestu," říkají Kodetovi o Velkém Meziříčí, které je těsně u dálnice D1. Je tu i známý zámek a kousek od něj u náměstí bude snad už na jaře alespoň část nového Muzea tří generací Kodetů.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít