Rok od smrti Mistra Gotta. Trpěl v bolestech, věděl, že se blíží jeho odchod, přesto dělal velká gesta

 Celebrity 
30. září 2020 20:47 / René Černý
  1
📷
12 fotografií v galerii
Uplyne rok od úmrtí nejslavnějšího zpěváka naší hudební historie Karel Gott Agency
Zítra je to přesně rok, kdy do hudebního nebe odešla asi největší československá a možná evropská ikona pěvecké dráhy, Karel Gott. Bylo mu 80 let a podlehl zápasu s akutní leukémií. Do kin vstupuje unikátní dokument, který o něm natočila režisérka Olga Malířová Špátová a ukazuje zpěváka v mnoha neuvěřitelných situacích.

"Ten Karel, i když věděl, že se rychle blíží jeho konec, i když měl bolesti, bylo mu zle, choval se úžasně. Byl tak pokorný, skromný. Dal mi naprosto volnou ruku a kolikrát byly situace, kdy jsme nevěděli, zda s manželem (kameramanem) máme odejít nebo zůstat a on nás nechal, ať točíme dál," svěřila se režisérka, která strávila ve společnosti Karla Gotta a jeho rodiny rok a další téměř rok pracovala na tom, aby dokument Karel Gott byl co nejlepší.

Gott se v posledních měsících a týdnech svého života věnoval přípravě své knihy, četbě, poslouchání hudby i milovanému malování. Své obrazy neprodával, vesměs je daroval. Velkou část měl ve své sbírce. 

"Vznikl z toho sedmihodinový hrubý střih a teď bylo to dilema, co tam nechat a co už ne. Každého záběru je vám líto, když ho musíte vyhodit, ale nelze použít všechno. Nicméně si myslím, že jsme vybrali to nejlepší z nejlepšího. A že vznikl tak krásný materiál, který toho Karla ukáže jak po profesní, tak po soukromé stránce. Je to obraz nesmírně pokorného, skromného a přitom tak velkého člověka a profesionála," svěřila se 36letá Olga Malířová Špátová.

Zatímavostí u režisérky je, že jde o dceru režisérky Olgy Sommerové, bývalou partnerku zpěvačky Anety Langerové, a také to, že se jejím manželem nakonec stal kameraman Jan Malíř, který je o 35 let starší. V tom si je podobná právě s Ivanou Gottovou, mezi níž a Gottem byl také velký věkový rozdíl.

"Proto Ivanku chápu a zároveň obdivuji, jak krásně se o Karla starala, s láskou pečovala. A že to bylo mnohdy i velmi těžké. Nicméně Karel odcházel obklopen svými blízkými a láskou. S tím, že musí odejít, protože ta smrt kvůli nemoci byla nevyhnutelná, byl naprosto smířený, vyrovnaný a klidný. Jediné, čeho mu vážně bylo hodně líto, že tu nechává své holky - ženu Ivanku a jejich dvě dcerky. 

"Točili jsme v podstatě i ještě pár dní před Karlovým odchodem... A pak jsem byla poctěna, že jsem mohla zaznamenat i to poslední rozloučení. Karel si to přál. I jsme se o tom společně bavili a on říkal, že by si to přál, a tak jsem mu to splnila," prozradila tajemství jednoho z posledních přání Karla Gotta režisérka dokumentu, který se bezesporu stane fenoménem v tomto žánru.

Film diváci uvidí od 15. října, pokud to současná restriktivní koronavirová opatření dovolí. V příštím roce pak vyjde unikátní autobiografická kniha, kterou z větší části 42násobný Zlatý slavík těsně před svým odchodem stihl dokončit.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod