Proč tahle nejslavnější česká sportovkyně zaplatila za svůj úspěch příliš vysokou daň?

 Celebrity 
18. května 2015 03:00 / redakce
  0
📷
1 fotografie v galerii
Ája Vrzáňová se velmi ráda vrací do své vlasti. Celých čtyřicet let však nemohla! ČT
Sportovní legenda a dvojnásobná mistryně světa Alena Vrzáňová oslavila neuvěřitelných 84. let! Krasobruslařka a čtyřnásobná mistryně Československa debutovala na mistrovství světa ve švýcarském Davosu v roce 1947, kde si všechny příznivce krasobruslení získala svojí nádhernou roznožkou.

V roce 1950 před odletem do Londýna rodiče své dceři doporučili, aby se zpátky do komunistického Československa nevracela. Tehdy devatenáctiletá Ája požádala v Anglii o politický azyl. Místo idylky a brzkého shledání s rodiči zažívala dívka drama. Tehdejší komunističtí funkcionáři se nemohli smířit s tím, že nadějná sportovkyně zůstala v kapitalistické cizině a neustálým sledováním a výhružkami se jí snažili donutit k návratu. Se svými rodiči se setkala až po dlouhých letech.

V Londýně se Alena dlouho neohřála a přesídlila do Spojených států. V Americe Vrzáňová pokračovala ve své profesní kariéře. Působila v lední revue, vydělávala obrovské peníze a Amerika ji klečela u nohou.

Jen na svůj osobní život neměla příliš času. Se svým manželem se seznámila až v 38 letech a na vlastní rodinu začala pomýšlet příliš pozdě. Ačkoliv se jim s manželem, též českým emigrantem a podnikatelem v restauratérství, dařilo, potkal pár obrovské neštěstí. Brzy po svatbě přišla Ája do jiného stavu a manželé se těšili na příchod dcerky. Bohužel v osmém měsíci těhotenství se ukázalo, že není s miminkem všechno v pořádku a po předčasném porodu holčička zemřela. Na další dítě již manželé i vzhledem k věku rezignovali.

Dnes se bývalá sportovkyně velmi ráda vrací do vlasti a aktivně se věnuje nadační práci. A my jí k jejím narozeninám pochopitelně přejeme zdraví, pohodu a ještě mnoho dalších aktivních let.
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Trápí vás ztráta pružnosti kůže, dehydratace či akné? Udržet si hezkou pleť vám pomůže inovativní...

Dům a zahrada

Proč nejsou kočky tak věrné jako psi? Psi potřebují lásku, kočky jistoty