Operace London Bridge. To je desetidenní plán, který se bude nyní postupně po smrti královny Alžběty II. naplňovat

 Celebrity 
09. září 2022 08:26 / Mirka Malá
  0
📷
1 fotografie v galerii
Královna Alžběta II. zemřela v 96 letech Depositphotos
Je to plán, který existuje už dlouhé roky pro případ, že královna Alžběta II. zemře. To se ve čtvrtek bohužel stalo, a nyní byl tedy plán nazvaný Operace London Bridge spuštěn. Přesně stanovuje, co se bude odehrávat v následujících deseti dnech.

Co tedy Spojené království a potažmo i celý svět čeká? V první řadě se britská vláda musí být schopna připravit na to, že Londýn zaplaví miliony truchlících, takže budou potřeba různá bezpečnostní opatření, ale rovněž také lepší zásobování potravinami a opatření, která zabrání dopravnímu kolapsu.

Operace London Bridge také mimo jiné stanovuje časovou osu událostí. Než se veřejnost dozvěděla o královnině skonu, uplynuly dlouhé hodiny od jejího reálného úmrtí, aby se vše stihlo připravit. Následně podle protokolu z tajného plánu vystoupila s veřejným prohlášením nová britská premiérka Liz Truss, což se stalo ve čtvrtečních večerních hodinách.

V katedrále svatého Pavla se následně bude konat bohoslužba na královninu počest. Premiérka Liz Truss a někteří vysocí ministři se jí mají zúčastnit, ale vše by mělo podle uniklých dokumentů působit tzv. spontánně

A co bude dál? Pak přijde na řadu pohřeb a princ Charles oficiálně usedne na trůn. V praxi to bude znamenat, že britská premiéra a její kabinet budou truchlit nad královninou rakví na stanici St. Pancras a princ nebo vlastně už král Charles se vydá na turné po Velké Británii, a to ještě před samotným pohřbem a oficiálním převzetím trůnu.

Aktivovány byly také plány, které mají zajistit královnin návrat do Londýna v případě, že by zemřela v jiném městě, což se tedy nakonec stalo, protože královna Alžběta II. zemřela na svém milovaném skotském sídle Balmoral. Pod hlavičkou Operace Unicorn tak bude do Londýna přepravena vlakem.

Desátého dne se ve Westminsterském opatství údajně bude konat státní pohřeb královny a v poledne toho dne se po celé zemi uskuteční dvouminutové ticho. Procesí se budou konat v Londýně a Windsoru a bohoslužba se bude konat v kapli svatého Jiří na hradě Windsor, kde bude královna pohřbena.

Co všechno ještě v plánech Operace London Bridge stojí, není samozřejmě veřejnosti zcela známé. Faktem ale je, že celý čtvrtek se tohoto tajného plánu všichni důsledně drželi. Díky tomu je jasné, že královna zemřela o hodiny dříve, než bylo veřejnosti nakonec oznámeno. S největší pravděpodobností na Balmoral tak její rodina dorazila už ve chvíli, kdy královna Alžběta II. byla po smrti.

Podle Operace London Bridge je totiž postup celkem jasný. Nejprve královnin tajemník upozorní premiérku a další vysoké představitele země, že královna zemřela. Tím všichni získají několikahodinový prostor, aby zařídili vše potřebné. Následně palác vydá oznámení pro veřejnost, aby ji připravil na smutnou zprávu. V tomto případě kolem čtvrtečního poledne začaly přicházet zprávy o tom, že lékaři se bojí o královnino zdraví. Podle protokolu Operace London Bridge měly být také všechny vlajky staženy na půl žerdi 10 minut předtím, než královnina smrt bude oznámena veřejnosti.

Čtvrteční vývoj událostí jasně nasvědčuje tomu, že se všichni protokolu Operace London Bridge důsledně drží. I když jde samozřejmě o velmi tajné materiály, z okolí královské rodiny už mnohokrát prosákly informace o tom, že tyto plány si schválila královna Alžběta II. sama.

Autorský článek, další zdroj: Page Six

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít