Tady se Iveta Bartošová zamilovala do Rudolfa Hrušínského, což ji málem stálo vztah se Štaidlem. Teď se místo prodalo za miliony

 Celebrity 
30. října 2021 10:54 / René Černý
  0
📷
8 fotografií v galerii
Zámek Bzí na Českobudějovicku, kde se natáčela Svatba upírá, má nového majitele ČT a Se svolením obce Bzí
Kdo by neznal první československý porevoluční thriller Svatba upírů. Excelovala v něm řada herců včetně zpěvačky Ivety Bartošové. Pohádkový horor režiséra Jaroslava Soukupa se z větší části, kromě Prahy, natáčel na zámku Bzí na Českobudějovicku. Teď má nového majitele.

Už tehdy zámeček u Týna nad Vltavou, nedaleko temelínské elektrárny, nebyl zrovna v utěšeném stavu. Proto se režiséru Jaroslavu Soukupovi tak líbil. Téměř celý příběh na zámek Bzí zasadil a dodnes jsou tu některé stopy po natáčení, třeba ohořelá futra dveří nebo zdi. Už koncem 70. let minulého století tu Karel Kachyňa natočil část svého slavného filmu Zlatí úhoři. Netušil, že si toto místo najdou filmaři znovu. 

Právě tam se tajemná dívka Olivie, která se později projevila jako upírka, zamilovala do mladého šlechtice Richarda Bancrofta. Z nějž pak logicky udělali taky upíra. V této filmové parodii, která ale byla na tehdejší dobu dobře natočena a připomíná spíš thriller, je dobře ukázána snaha, jak v tehdejším porevolučním Československu vytvořit tajemný snímek. 

Zámek vlastnila v posledních letech belgicko-ruská společnost, ale kvůli dluhům šel zámek do dražby. Z vyvolávací ceny 4,2 milionu korun se dostala cena až na sedm milionů korun. Kdo je novým majitelem a co chce se zámečkem udělat, není zatím jasné. Převod ještě v katastru nemovitostí neproběhl. Podle místních, kteří si kdysi ve Svatbě upírů také jako komparzisté zahráli, by jej chtěl nový vlastník zrekonstruovat.

"Tehdy jsme jezdili a hledali právě nějaké takové místo, které by přípomínalo barokní zájezdní hostinec, až jsme našli zámeček Bzí. Už tenkrát byl dost zpustlý, a to nám vyhovovalo. Jinak jsme točili v Praze ve dvou palácích a taky v barrandovských ateliérech," řekl pro inStory.cz Jaroslav Soukup.

Na spolupráci s Ivetou Bartošovou, která byla už tehdy velmi slavná, ale zpěvačka, nikoli herečka, vzpomíná dodnes rád. "Byla skvělá, milá, pokorná, na nic si nehrála. Co se jí řeklo, udělala, brala všechny připomínky. Měl jsem s ní jako s neherečkou jednou tolik práce, ale nelituji toho, naopak. A všichni ji měli rádi a Rudolf Hrušínský nejmladší pochopitelně taky...," dodal s úsměvem režisér Soukup.

Není totiž tajemstvím, že právě při natáčení přeskočila mezi zpěvačkou a mladíkem, členem slavné herecké rodiny jiskra a následoval i několik měsíců trvající románek. "Asi to tehdy bylo nějaké osudové, ale byli jsme si hodně blízcí...," říkala za svého života sama Iveta Bartošová bez dalších detailů.

V jiném rozhovoru ale přiznala, že tehdejší románek s o čtyři roky mladším Rudlou se jí málem stal osudným. Poprvé totiž došlo na velké hádky s jejím tehdejším partnerem Ladislavem Štaidlem.

"Rudla mi potom dokonce na dveře mého pokoje v hotelu, kde jsme spali, napsal rtěnkou: Miluji tě. Ale já jsem věděla, že ten vztah nemá smysl, byl to zkrátka jenom úlet. Tenkrát se to provalilo a s Láďou Štaidlem jsme se strašně pohádali. Křičel na mně a vyhodil mě z domu. Neměla jsem kam jít, a tak jsem několik nocí byla po kamarádkách. I když on mi před tím vyprávěl, s kým vším spal, nesnesl, abych mu já byla nevěrná, hodně to mezi námi skřípalo," vzpomínala na osudový románek Bartošová.

Štaidla tenkrát odprosila a vzal ji zpět, ale při každé možné příležitosti jí divoký sex v hotelu a pár poblázněných chvil hodně vyčítal. 

Film Svatba upírů byl na tu dobu poměrně hodně výpravný, tajemný až děsivý, a to přesto, že šlo o upírskou parodii. Režisér Soukup nic neošidil a netočil jen "jakoby jako"... Převažovalo hodně nočních záběrů, což je pro filmaře vždy nejtěžší. Točilo se navíc v podzimním čase, takže i teploty padaly k bodu mrazu. 

Přestože někteří kritici film strhali, dnes se čím dál více lidí k němu vrací, a pokud jej televize reprízuje, má vždy slušnou sledovanost. Není bez zajímavosti, že jej stvořili Jaroslav Soukup s Miroslavem Vaicem a Jaroslavem Vokřálem, tedy tým, který už řadu let točí seriál Policie Modrava,  A autorem hudby je skladatel Zdeněk Barták, za nímž je celá řada hitů, filmových i muzikálových.

Zdroj: Autorský článek.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít