Stylista Leoše Mareše: Češi a Němci se nikdy neuměli obléknout. Pořád je to tu buranov a 90. léta

 Face To Face 
07. dubna 2021 09:34 / René Černý
  5
📷
5 fotografií v galerii
Stylista Filip Vaněk byl v rozhovoru ve Face To Face velmi otevřený Face To Face
Původně byl IT specialistou, což i vystudoval, pak se toho vzdal a šel za tím, co ho lákalo - móda. Dnes kromě jiných obléká takové osobnosti, jako je Simona Krainová, Leoš Mareš, Monika Absolonová, ale i byznysmeny a TOP manažery. Proč říká, že Češi nemají vkus, že udržitelná móda je nesmysl a proč nechce s partnerem vychovávat děti? Na to René Kekelymu v pořadu Face To Face odpovídal stylista Filip Vaněk.

Mnozí stylisté i módní návrháři začali razit teorii, že hitem je udržitelná i ekologická móda. A to jak čeští, tak i světoví. Stylista hvězd, jako je třeba Simona Krainová, Leoš Mareš, Monika Absolonová a další, říká, že je to nesmysl. 

"Vyrobit jakékoli oblečení čistě, ekologicky a bez jakékoli stopy a zatížení planety nejde. Tak nelze vyrobit vůbec nic. A je to zase - podle mě, část nějakého společensko-politického spektra lidí, kteří razí tuto teorii a trend. A souvisí to s Evropskou unií a určitou politikou lidí, co jsou nad námi. Ale když půjdete do detailu, začnete studovat technologii výroby, tak to nelze, aby to bylo čistě ekologické...," říká Filip Vaněk.

Neměli by se tedy návrháři a módní firmy zaměřit spíš na udržovatelnost módy? Třeba, aby se nemusely věci žehlit, nemačkaly se a vydržely déle? "V módě já tohle nějak neřeším. To bychom ani neměli. Lidi se mají oblékat tak, aby jim to slušelo, aby to bylo pohodlné, nebo aby se to dobře žehlilo," narazil Filip Vaněk na citlivé téma, co Češi a móda, vkus a zásadní posun oproti dobám socialismu. 

Podle něj je to typicky česká vlastnost, že nosíme to, co je nám pohodlné, ne to, co je kvalitní, módní a hezké. Češi podle stylisty nemají, prý až na výjimky, vkus a stále se ani třicet let po revoluci nemějí oblékat. Vidí kupříkladu jen značky, ale zbytek a podstatu neřeší.

"V Itálii, Španělsku či Řecku se skutečně lidi oblékají tak, aby jim to slušelo. Mají to zakořeněné od svých rodičů a prarodičů a vyrůstají v tom. Řeknu něco, co se asi mnohým líbit nebude, ale pořád je to tu buranov a 90. léta," říká velmi kriticky Filip Vaněk.

Promluvil také o trendech a o tom, zda covidová doba změní fashion svět s tím, že trendy nejsou, tedy ty klasické, jak jsme je znali, už dávno. Dnes trendy udávají v podstatě velké korporátní značky. Módní přehlídky se až na výjimky nekonají. Trendem by mělo být to, co nám sluší, trendem by mělo být se kvalitně a dobře obléct. Podle stylisty se ale není možné oblékat levně a zároveň kvalitně. 

Vaněk také naznačil, že Češi moc neumějí žít a život si užívat. Zatímco jižní národy, které například mají moře, se umí více odvázat. Podobně kriticky vidí i českou seriálovou a filmovou produkci, která se diametrálně liší od té zahraniční, a to včetně americké. 

Filip Vaněk také prozradil, proč jsou v Česku jiné kolekce značkové módy a doplňků než třeba v Berlíně, Vídni, Paříži nebo Londýně. Osobně se rozpovídal i o svém soukromí. O životě s partnerem. Jak to mají doma, proč si neumí představit vychovávat děti a proč by podle jeho názoru stejnopohlavní páry ani děti mít neměly? Kde se vidí za dalších několik let a na co se těší, až skončí covidová doba? I na to velmi otevřeně Filip Vaněk v talk show Face To Face odpovídal.

 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít