Profesor Flegr: Čím více dětí by chodilo do školy, tím dříve bychom se z epidemie dostali

 Face To Face 
05. dubna 2021 14:41 / René Černý
  3
📷
6 fotografií v galerii
Jaroslav Flegr prozradil, kde se koronavir vzal Face To Face
Do povědomí široké veřejnosti se zapsal díky covidové pandemii, přitom desítky let působí jako špičkový evoluční biolog. Některá jeho vyjádření mnozí lidé vnímali jako šíření poplašné zprávy. On však pouze ráznějším způsobem varuje před tím, co reálně hrozí. Hostem René Kekelyho v talk show Face To Face byl profesor Jaroslav Flegr, který prozradil i to, co by nás velmi rychle pomohlo vyvést ze současného stavu.

Když byl profesor Flegr loni hostem pořadu Face To Face, varoval před zaplněnými nemocnicemi, před tím, že zemřou tisíce lidí. A dokonce i na ony známé „mrazáky na zemřelé" došlo, byť naštěstí jen u některých krematorií. Přesto se situace s pandemií covid-19 zdramatizovala. Kdyby jeho slova tehdy někteří vlivní poslouchali, tak k tomuhle možná nemuselo dojít.

„U nás by k tomu došlo. Na ministerstvu zdravotnictví převážili promořovači, kteří se rozhodli, že nás promoří. Mě došlo až někdy v prosinci, že to je naivní, jak jsem se tady snažil burcovat a říkal jsem si, jak je možné, že to nevědí, co se na nás valí. Oni to věděli velmi dobře, náměstci na Ministerstvu zdravotnictví. To bylo naplánované. Už v podstatě před prázdninami se dohodli, rozhodli, akorát to neřekli, že tedy dosáhneme kolektivní imunity takzvaně přirozenou cestou. Což znamená promořování, tedy aby ta infekce prošla celou populací, a přitom se nepřehltily nemocnice. Tomu vlastně bylo podřízeno úplně všechno," říká Jaroslav Flegr.

Podle něj do toho na začátku vnesla chaos první verze PSA, která byla udělaná tak, aby tlumila epidemii, aby ji pokud možno zastavila. Teprve prý poté, co se upravila, protože se už některá hlediska potlačila, včetně přeplněnosti nemocnic, tak potom už to plnilo původní funkci. Tedy neustálého balancu kolapsu špitálů, ale abychom se dostatečně rychle promořovali.

„Kdyby se to neregulovalo, tak během dvou tří měsíců by zemřelo přes 100 tisíc lidí určitě. A kdyby to vyšlo, jak si původně naplánovali, tak by to bylo mezi 50 až 90 000 mrtvých, což si zřejmě spočítali, že jsou to většinou dědečkové a babičky, a ti je už tak moc nezajímají. A tohle řekli, že asi jsou ochotní akceptovat. Jenomže zase nenaslouchali evolučním biologům, že balancovat dokážou, ale jenom do zimy. Protože v tomto období přijdou mnohem infekčnější mutace a ty jim prostě ty špitály přeplní takovým způsobem, že akutní péče v podstatě zkolabuje. Což se de facto skoro stalo. V týmu tito ,odborníci´ neměli evolučního biologa, jen já jsem jich za těch dvacet let vychoval stovky," tvrdí profesor Jaroslav Flegr, který je ve svých soudech nekompromisní.

A jak vysvětluje, že jsou nyní v nemocnicích pacienti mladších ročníků? Podle Flegra jde o takzvané bojovníky, kteří se s těžkou formou virové nákazy perou, zatímco mnozí pacienti starších ročníků a slabší imunity ve většině případů nemoci podléhají.

Sám Flegr dodává naději, že jakmile vykvetou pampelišky, tak se situace zlepší a dále se bude už jenom zlepšovat. Především, pokud se začne konečně ve velkém očkovat. To by pomohlo zásadním způsobem covidovou nákazu srazit. Pokud se podaří do podzimu proočkovat větší část populace, příští zima už by měla být o poznání lepší a jaro 2022 téměř dobré. Pokud však nepřijde jiná forma nákazy, nebo nezkolabuje vakcinace.

Jaroslav Flegr nevěří, že virus SarsCov2, tedy covid-19, se vzal náhodou kdesi v přírodě. A je podle jeho názoru téměř jedno, zda je na přírodní nebo umělé bázi. Chová se stejně. Mutace virů jsou jen takzvané chyby v replikaci, v tomto případě RNA, kdy se tam omylem zařadí jiný nuklootid, než který by tam měl být.

„Já jsem si na téměř 99 procent jist, že virus utekl z laborky. Stačí se zamyslet, že v celé Číně je jedna nebo dvě laboratoře, které mají povolení pracovat s takto nebezpečnými patogeny a zrovna v jedné z nich pracuje vědkyně, velmi slavná tamější odbornice, která se celý život věnuje koronavirům a má tam sbírku asi 12 000 koronavirů z různých netopýrů. A zrovna v tomhle městě vypukne taková epidemie… Kdyby to měla být jen náhoda, musela by být skutečně obrovská," říká profesor Flegr.

Evoluční biolog v pořadu Face To Face také odpověděl na otázky, jak je možné, že zatímco Evropa se pere s covidem a umírají tisíce až desetitisíce lidí, samotná Čína, z níž má vir pocházet, i celá Asie je v relativním klidu. Proč tomu tak je? Odpověděl i na to, co nás dalšího vyvede z pandemie, zda a kdy by poslal děti do škol, ale také to, co nás může čekat poté, až definitivně sundáme roušky a respirátory.

 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008