Dětství Jana Přeučila bylo smutné. Otec dostal doživotí a matka zanedlouho na to zemřela

 Celebrity 
20. června 2020 10:55 / René Černý
  1
📷
12 fotografií v galerii
Dětství Jana Přeučila bylo poměrně hodně smutné Archiv J. Přeučila
Slavný rétor, herec, kantor a nositel klobouků Jan Přeučil čiší i ve svých 83 letech nezkrotnou energií, kterou by mu mohl leckdo z mladších kolegů závidět. Je stále milý, příjemný a dobře naladěný. Mnozí ale netuší, jak kruté měl dětství a co za hrůzy prožíval, když mu bylo pouhých 12 let!

Letos je tomu 70 let, kdy se uskutečnil známý a vykonstruovaný proces s doktorkou Miladou Horákovou. Tu komunisti odsoudili k trestu smrti. V procesu však figurovali i další tehdejší "zrádci a škoditelé socialismu". Mezi nimi i tehdejší nakladatel a poslanec Československé strany národně socialistické František Přeučil. Otec dnešní herecké hvězdy Jana Přeučila a o tři roky mladší sestry Marty, farářky Církve československé husitské, dostal "pouhé doživotí". 

"Když tátu zavřeli a pak v rádiu tehdy četli jména lidí odsouzených v tom vykonstruovaném procesu a u táty řekli - doživotí - tak jsme skákali po místnosti a objímali jsme se z radosti, že žije. Že dostal jen doživotí a je nějaká naděje," svěřil se inStory.cz Jan Přeučil.

Soud pak jeho otci, stále statečnému muži, zmírnil trest na "pouhých" 15 let. Když Františka Přeučila komunisté zatkli a zavřeli, bylo mu 12 let. „StB si pro tatínka přišla 8. listopadu 1949. Ti pánové sice otci nasadili pouta, ale dovolili mu se s námi rozloučit. On mi vzal hlavu do dlaní a řekl: Jéňo, jsi tu jedinej chlap, musíš se o ty holky moje postarat," zavzpomínal se stále se chvějícím hlasem Jan Přeučil. 

Těmi holkami myslel maminku a sestru. Za pár dnů přišlo navíc nařízení, že se rodina Přeučilova ze Srbské ulice č. 1 v Dejvicích musí do 24 hodin vystěhovat. Byl jim přidělen domek v Rusové u Kadaně. Ve skutečnosti šlo o ruinu bez oken a dveří. Jen shodou šťastných náhod měl o jejich byt v Praze zájem jeden z estébáků a výměnou jim nabídl sklepní malý byt v Bráníku. Díky tomu mohla Růžena Přeučilová se synem Janem a dcerou Martou zůstat v Praze.

"Tam jsem tatínkovi taky jel oznámit, že maminka zemřela. Odešla v roce 1959 na první svátek vánoční před půlnocí a bylo jí 49 let. Nevydržela ten stres a nápor. Byly to nesmírně kruté chvíle," zavzpomínal Přeučil.

Poté, co byl otec zatčen, nesměl on ani sestra studovat. Jan se šel učit dřevomodelářem. To dokonce i nějakou dobu dělal, ale protože toužil po herectví, opět shodou šťastných náhod se dostal až na divadelní akademii. "Zde nebýt profesora Lukavského, nedostal bych se tam. On ale tehdy prohlásil: Já v ročníku toho kluka chci a bylo. Díky tomu jsem vystudoval herectví. Taky, když pak tatínka pustili z kriminálu, první jeho cesta vedla za Radovanem Lukavským, aby mu poděkoval, že se mě takhle ujal," prozradil Jan Přeučil.

Když Františka Přeučila pustili z vězení, byl už z Jana hotový herec. Otec se pak podruhé oženil s dámou, s níž byli delší dobu přátelé a jmenovala se Eliška Hrušková, neskutečná shoda, protože já mám dnes za manželku Evičku Hruškovou," poukázal na snad osudové věci Přeučil.

V roce 1968 byl František Přeučil podmínečně propuštěn a podmínku měl na sedm let. Proto si třeba nesedl za volant nebo se vyhýbal konfliktům, aby neměli komunisti jedinou pohnutku, ho opět jakkoli stíhat. 

V roce 1989 se František Přeučil dočkal pádu komunismu a společensky se angažoval. Byl rehabilitován, odškodněn a dokonce založil Klub Milady Horákové. Snažil se lidem připomínat krutá padesátá léta... V roce 1996 však tragicky zahynul při požáru domku, který si nedaleko Prahy z peněz získaných za odškodné pořídil.

"Vinou zkratu elektrického vedení tatínek v noci ve spánku uhořel. Přestože mu bylo v tu dobu skoro 90 let, byl zdravý, plný elánu. Vidím to jako symbolický odchod, i když krutý, ale byl totiž velikým vyznavačem myšlenek Mistra Jana Husa, bojujícího za pravdu a za lidskost," říká až s mrazením v zádech jeho syn, slavný český herec.

„Byl to opravdu skvělý otec. Vychovával mě k rovnosti, zásadovosti, pravdomluvnosti a přátelství. A i když byl v tom vězení, nikdy si nestěžoval. Byl stále dobře naladěný a říkali mi i potom jeho spoluvězni, že on ostatní držel nad vodou. Ta energie, ta výdrž, ta síla a víra v to, že bude líp, ho držela nad vodou," dodal 83letý Jan Přeučil, který má mnohé po něm.

V neděli dokonce v pořadu 168 hodin na ČT1 na dobu procesu Milady Horákové spojenou s jeho otcem zavzpomíná. Řadu těchto i jiných vzpomínek a poznatků chce také zveřejnit v unikátní publikaci, kterou se svými přáteli připravuje pro nakladatelství AOS Publishing a která by měla vyjít v příštím roce. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod