Jiří Hrzán se konečně dočká své sochy! Víme, kde ji bude mít a jak bude vypadat

 Celebrity 
08. listopadu 2019 13:59 / redakce
  0
📷
5 fotografií v galerii
Jiří Hrzán se 39 let po smrti dočká své sochy Archiv
Letos by jednomu z největších českých herců bylo 80 let! Zemřel před 39 lety po tragickém pádu z římsy domu, kam se šplhal za svou tehdejší přítelkyní. Teď se konečně dočká své sochy v životní velikosti a v netradičním pojetí. Víme, kde bude stát a kdy ji veřejnost spatří.

Jiří Hrzán se narodil 30. března 1939 v jihočeském Táboře. Jeho otec byl dokonce osobním zahradníkem prezidenta Edvarda Beneše a pečoval o park u prezidentské vily v Sezimově Ústí. 

Jiří poté, co vychodil měšťanskou školu, nastoupil na táborské gymnázium. Právě za ním, u legendárního rybníka Jordán, bude stát jeho socha. A už 22. listopadu se za účasti jeho dcer Báry (známé herečky) a Terezy, ale i dalších hostí uskuteční slavnostní odhalení bronzové podobizny.

„Jiřího Hrzána socha znázorňuje jako stojícího na jedné noze s rozpaženými pažemi. Jako by chtěl létat, protože, jak známo, měl rád výšky. Socha je přitom v černé patině, na které vyniká květ červené růže v klopě,“ uvedl k podobizně Pavel Horák, spolumajitel podkrkonošské slévárny, kde socha vznikla.

Bronzová, asi 150 kilogramů vážící plastika, která balancuje na jedné noze, byla vytvořena podle návrhu akademických sochařek Markéty Melkusové a její sestry Lenky Melkusové-Staškové. Tento návrh si vybrala i hercova dcera Bára Hrzánová. 

Náklady na pořízení plastiky byly asi 600 tisíc korun s tím, že město Tábor přispělo 300 tisíci, zbytek pořídilo sdružení Hrzán sobě z veřejné sbírky. Dlouho se nedařilo finance sehnat. Až po loňských volbách a nově složeném vedení radnice se podařilo nápad dokončit. 

Jiří Hrzán ve svém rodném Táboře, který miloval, také natočil jeden ze svých posledních filmů. Jde o komedii Blázni, vodníci a podvodníci, kde hrála celá řada oblíbených herců včetně Luďka Soboty, Jiřího Lábuse, Dagmar Veškrnové-Havlové, Karla Hály, Josefa Kemra či Heleny Růžičkové.

Traduje se, že právě v pauzách mezi natáčením věštila Hrzánovi plnorostlá herečka, zarazila se a pak mu jen oklikou sdělila, aby si užíval života, protože by toho jednou mohl litovat. Už tehdy prý věděla, že kamarádovi a charismatickému herci příliš času nezbývá. Nespletla se. Hrzán se premiéry ztřeštěné komedie nedožil. Zemřel v září 1980. Nedožil se jí bohužel ani sám režisér Tomáš Svoboda. 

Kromě sochy má Jiří Hrzán v rodném Táboře i svou ulici. Křižuje se s tou, která nese jméno oscarového filmového architekta Karla Černého, který zemřel před pár lety a který získal zlatou sošku za Formanova Amadea. S Hrzánem byli přáteli a dokonce spolupracovali i na komedii o rodině Homolkově. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod