Beata Rajská je ve stresu, čeká jí 70 kostýmů!

 Celebrity 
09. srpna 2017 12:05 / René Černý
  0
📷
4 fotografie v galerii
Beata Rajská a Dasha, která si v muzikálu IAGO zahraje roli Bahiyi. muzikál IAGO
Málokdy se stane, že dámské kostýmy do muzikálu navrhuje jedna z nejúspěšnějších českých návrhářek. V případě připravovaného muzikálu Janka Ledeckého IAGO, s premiérou 21. září v Divadle Hybernia, byla oslovená a po několika schůzkách přemluvena Beata Rajská. K té do butiku přišly na druhou kostýmní konzultaci Dasha – představitelka Bahiyi a Anička Slováčková, která ztvární Desdemonu.

Beata se maximálně snaží, aby ženskost, která je typická pro její tvorbu, byla viditelná i na kostýmech jednotlivých postav. Diskuse o kostýmech se odehrávala jako videokonference a hlavní slovo měl americký režisér Johnson. Po dvou a půl hodině diskusí bylo jasné, jak by asi kostýmy měly vypadat. Každá herečka bude mít několik převleků a tak i včetně company a alternací se počet kostýmů vyšplhal na více než sedmdesát.

Jaké je specifikum divadelních kostýmů nám prozradila Beata: „Do výroby jsem zapojila větší část dílny a musím říct, že malinko bojujeme. Zatím co v naší tvorbě převládají krejčovské finessy a fajnovosti, tady to je i o velké pevnosti a třeba o způsobu převlékání. Na jevišti se často počítají minuty,“ a pokračovala o tvorbě: „Dát dohromady ucelenou koncepci je mimořádně obtížně, například Bahiya (Dasha) je dívka z Orientu, ale strašně tíhne k Evropské kultuře, takže vzniká jakási směs, kterou přisuzuji Bahiyi i v oblékání. K tomu je třeba počítat i s kombinacemi materiálů a určitě bude pro ni typický třpyt a lesk. U Desdemony (Anička Slováčková) jsme pojmenovali její noční košilku jako „umírající“ a hned je každému jasné, o jakou scénu půjde.“ vyzradila návrhářka Beata Rajská.

Jedna z našich nejlepších zpěvaček Dasha o muzikálu IAGO ví již několik let. Tehdy jí oslovil autor muzikálu Janek Ledecký a požádal jí o natočení demo snímků a zároveň vyslovil přání, aby až se muzikál bude u nás připravovat, jestli by se zhostila role Bahiyi.

Pár slov k muzikálu Dasha vyzradila: „Bahiya je sice menší, ale výrazná role s úžasnou písní. Proč jsem se rozhodla účinkovat v Iagovi je jasné. No přece spolupráce s Jankem. Jeho díla mě baví a jsou vždy na chytrá témata, stejně jako jejich zpracování. Hudbu znám, slyšela jsem před lety všechny demosnímky. Teď jsem zvědavá na kostýmy. Zárukou je Beata a myslím, že nebude třeba řešit žádné připomínky.“ dodala Dasha.

Rychlé léto díky spoustě práce zažívá Anička Slováčková, o své roli Desdemony zatím ví pouze to, co je známé všem, kteří znají původní drama od Shakespeara. Je zvědavá, co zajímavého vytvořil autor Janek Ledecký a s čím novým přijde režisér nové inscenace. To vše by mělo být jasné v nejbližších dnech, kdy se v Divadle Hybernia uskuteční první čtená zkouška.

Anička, která nyní jde po úspěšném televizním pořadu z role do role, sdělila: „Role Desdemony byla jasná od začátku, je to dramatická role, která skončí tak pochmurně, ale vzala jsem ji s obrovskou chutí i díky tomu, že vím, kolik mých přátel a kolegů je již v muzikálu obsazeno. Také jsem viděla představení Iaga. Hudba je krásná a zvláště party Othella a Desdemony mě uchvátili. Bylo pro mě překvapením, že kostýmy navrhuje Beata. Moje máma má od ní nejedny šaty a vždy si je pochvalovala a nosila s velkou úctou. Určitě jí, tak skvělé umělkyni, nebudu do tvorby mluvit. Těším se, až si šaty od ní budu moci obléknout.“ řekla na zkoušce Anička Slováčková.

V rolích Desdemony alternují také Lucie Černíková a Dominika Richterová , s Dashou se budou střídat Markéta Poulíčková a Monika Sommerová.

 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47