Smutné! Zemřela kamarádka Růžičkové a Trošky, známá ilustrátorka Vítězslava Klimtová!

 Celebrity 
12. září 2016 14:00 / redakce
  0
📷
2 fotografie v galerii
Vítězslava Klimtová ilustrovala spoustu knih a vymyslela ta nejkrásnější strašidýlka a skřítky! archiv
Vytvořila ty nejkrásnější pohádkové postavičky, skřítky, včetně slavného “skřítka Zášupšáka“. Ilustrovala desítky knih, založila Pohádkovou zemi, spolupracovala s řadou umělců. Jak dnes jako první informoval server Bleskove.cz, v sobotu v noci však Vítězslava Klimtová podlehla vážné nemoci. Bylo jí 75 let!

Zprávu o skonu Vítězslavy Klimtové oznámil její syn Vítězslav Klimt. Prozradil, že jeho maminka byla do poslední chvíle plná optimismu, elánu a plánů do budoucna, přesto, že tušila, že se blíží její konec.

„Byla šťastná každý den. Říkala, jaké má štěstí, a že přes všechny neduhy žije krásný a bohatý život. Chceme, aby její odkaz, její projekt Pohádková země, který je zatím dočasně mimo provoz, pokračoval. Chceme realizovat i některé projekty, které ona měla v plánu…,“ svěřil se Vítězslav Klimt, žijící ve Španělsku, kam Klimtová často a ráda jezdila.

Autorka Vítězslava Klimtová se více dostala do podvědomí lidí zhruba před dvaceti lety, kdy začala spolupracovat s herečkou Helenou Růžičkovou. Vydali společně dokonce Lexikon ohrožených druhů strašidel. Dlouhé roky se věnovala ilustraci, malování a tvorbě pohádkových postaviček. Spolupracovala i s písničkářem Pavlem Půtou, s nímž jezdila zájezdová představení a přátelila se i spolupracovala s režisérem Zdeňkem Troškou.

„Je mi to strašně líto. Ještě před týdnem jsme byli s přáteli Víťu navštívit v sanatoriu na Dobříši, kde vzhledem ke svému onemocnění byla. Ale byla veselá, smála se… Měla dokonce diář na další měsíce naplněný. Byla stále plná elánu, optimismu. Je veliká škoda, že odešla tak brzo,“ prozradil režisér Zdeněk Troška, který patřil k jejím přátelům a řadu let s ní spolupracoval i v rámci projektu Jihočeské pohádkové království.

„Mám od ní “skřítka Zášupšáka“, kterého ona vymyslela. To je takový skřítek, který když spíte, vyleze a tu vám schová ponožku, mobil, diář a vy to nemůžete najít. A pak se podíváte po nějaké době na to samé místo, a ono to tam je…,“ usmívá se Troška, kterému je velmi líto, že odchází lidé, kteří svou tvorbou přinášení lidem radost a potěšení.

„Maminka měla takové hezké rčení: „Svět je krásný a lidé jsou dobří…“. Tím se celý život řídila, i když ně vždy byl ten život spravedliví a ne všichni lidé se k ní zachovali hezky. Ona byla i vědma. Lidé si k ní chodili po radu. Mnoha lidem pomohla a dobře poradila. Svým projektem, který jsme vzali za své, žila. Věřila tomu a ještě do nedávna malovala obrazy, kameny, dělala loutky.

Výstavu jejích děl lze vidět na zámku Klášterec nad Ohří, kde je stálá expozice. Její Pohádková země v Pičíně na Příbramsku je dočasně mimo provoz, ale rodina zesnulé autorky v něm chce rozhodně pokračovat.

Vítězslava Klimtová měla dva syny a dvě vnoučata. Klasický pohřeb si nepřála. Podle rodiny bude zpopelněna a v kruhu rodiny a přátel bude následovat rozloučení. „Maminka chtěla, aby nikdo netruchlil a zapamatoval si ji jako veselého a optimistického člověka. A toto přání ji také splníme. Všem, kteří ji měli rádi a vzpomenou si na ni, velmi děkujeme,“ doplnil syn Vítězslav Klimt.
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47