Troška diváky bavil, teď se rozhodl je "strašit“

 Celebrity 
02. srpna 2016 04:00 / redakce
  0
Loading...
📷
2 fotografie v galerii
Nový počin Zdeňka Trošky. Komedie, která má za cíl nejen pobavit, ale i postrašit! youtube.com
Slunce, sena, Kameňáky, Babovřesky – to všechno a mnohem více natočil oblíbený režisér Zdeněk Troška. I přes různé kritiky tvrdil, že chce lidi bavit. Teď se ale rozhodl je strašit. Ale opět to není dání za pravdu rádoby kritikům, nicméně konstatování, že do kin už brzo vstoupí jeho nový počin Strašidla .

Není to klasická pohádka, ale jde o komediální, pohádkový příběh o strašidlech ze současnosti. „Navazujeme tak vlastně na komedie typu Dívka na koštěti, Jak utopit doktora Mráčka nebo Arabela. Zkrátka strašidla v dnešní době,“ přiblížil nový film Troška.

Jenže jaká by to byla duchařská komedie bez triků a rekvizit. Právě to je často ve filmu to nejdražší. Třeba minuta triku může přijít i na desítky či stovky tisíc korun. A když je pak takových „pomůcek“ padesát nebo osmdesát, je to pěkný balík.

Ve filmu se kromě bohatých kostýmů a netradičních rekvizit objeví i řada filmových triků. Z původně plánovaných sedmdesáti se jejich počet rozrostl na 90. Samozřejmě jde o triky různé náročnosti a pro nás bylo důležité najít tu správnou formu, tak aby trik z příběhu nevyčníval, byl přirozenou součástí děje,“ prozradil střihač Dalibor Lipský, který na Strašidlech plnil také funkci trikového supervizora.

Nálada filmu si prý totiž vysloveně říkala o pojetí triků, tak jak je známe z legendárních filmů Václava Vorlíčka nebo Oldřicha Lipského, jejichž základ vznikl už takzvaně v kameře a dodatečné postprodukční úpravy je jen kompletovaly a pomáhaly k jejich čistotě. Proto se po dohodě s režisérem vrátili ke klasice, jako jsou prolínačky, dělené záběry. „Z tohoto pohledu je pak proměna upíra Ignáce v netopýra, který vzniká ve 3D animaci, vlastně jednoduchá. Tedy jednoduché je její natočení, časově náročná práce čeká až postprodukci. Nejkomplikovanějšími triky byly proměny čarodějnice Patricie, kterou hraje Tereza Kostková, ve slavné herečky Marilyn Monroe a Audrey Hepburnovou.

„Natáčení bylo náročné především proto, že se mění jedna postava v druhou, ale hraje ji stejná herečka. Takže to představovalo natočit Terezu v jednom kostýmu, pak ji celou přelíčit, převléknout a pokračovat ve stejném okamžiku, ale s časovou prodlevou. Důležité pak je, aby vám v navazujícím záběru seděly i drobné detaily jako je míra uhoření svíček, kouřová clona v interiéru. Někdy stačí milimetrový pohyb kamery, třeba, když někdo silněji šlápne na podlahu a více se prohne prkno a celý záběr se posune, že v konečné fázi pak nejde spasovat s předchozím,“ vysvětluje Dalibor Lipský, patřící do slavné filmové rodiny. Syn Oldřicha Lipského, synovec Lubomíra Lipského.

Třeba triky s další pohádkovou bytostí, vodníkem Bublou, kterého hraje Jiří Dvořák, byla taky pro filmaře pěkná prácička „Potřebovali jsme, aby vodník vycházel z vody a postupně osychal. Na to stačí zpětný proces. Prostě jsme změnili pořadí - Jirku Dvořáka postupně namáčeli a v postprodukci pak trik jen vylepšovali odletujícími kapkami a úpravami zabarvení mokrého a suchého kostýmu,“ prozradil záhadu tohoto triku střihač.

Na další triky a kouzla se mohou diváci podívat v kinech. Už 7. srpna startují Strašidla v předpremiérách v českých a moravských městech. Do kin pak přijde film oficiálně 18. srpna. V hlavních rolích filmu uvidíme Terezu Kostkovou, Bronislava Kotiše, Jiřího Dvořáka, Carmen Mayerovou, Saru Sandevu, Vladimíra Polívku, Terezu Bebarovou, Nelly Řehořovou, Václava Postráneckého, Petra Nárožného, Matěje Hádka a řadu dalších.

A kdo chce vidět,o čem Strašidla jsou, může se jako na malou ochutnávku podívat na trailer.
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve