Zemřela členka Národního divadla, herečka, která žila tajně se ženou!

 Celebrity 
07. července 2016 04:00 / redakce
  0
📷
1 fotografie v galerii
Blanka Waleská a Jiří Hálek v dramatu Motiv pro vraždu. archiv
Nazývali ji herečkou s věčně smutnýma očima. Milovali ji muži, přesto skoro celý život tajila intimní vztah se ženami, hlavně s tou jednou, navíc velkou soudružkou. Před třiceti lety, zemřela Blanka Waleská, vlastním jménem Blanka Wedlichová, členka Národního divadla!

Waleská s herectvím začínala poměrně pozdě, v letech 1930 až 1934 studovala na dramatickém oddělení pražské konzervatoře. Poté vystřídala celou řadu avatgardních a malých scén, hrála v Divadle Vlasty Buriana, hrála v Novém divadle a krátce též v Osvobozeném divadle. Od roku 1948 až do roku 1976, kdy odešla do důchodu, působila jako významná a výrazná členka činoherního souboru Národního divadla v Praze.

Waleská se divákům asi nejvíce vryla do paměti lyrickým snímkem Lístek do památníku, kde stála po boku Karla Högera. Pro Waleskou to byla jediná opravdová „životní“ role. Spolu s Karlem Högerem ve filmu sehrála herecký koncert dvou zamilovaných lidí. Málokoho by v této souvislosti napadlo, že herečka o muže nejeví zájem. Její životní partnerkou byla dlouholetá ředitelka Divadelního ústavu PhDr. Eva Soukupová. ⋆ slj | inStory.cz
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod