Znechucený český herec. Před vývojem v zemi raději zdrhnul za hranice!

 Celebrity 
06. prosince 2015 11:55 / redakce
  0
📷
1 fotografie v galerii
Svůdník a bonviván Hugo Haas utekl do zahraničí  ČT
Legenda naší filmové komedie a rovněž úspěšný scenárista, režisér a herec, Hugo Haas dostal na začátku roku 1939 z Národního divadla výpověď kvůli svému židovskému původu. Haas velmi rychle pochopil, že jde do tuhého, a raději před hrůzami druhé světové války utekl i s manželkou Marií Von Bibikoff (Marií Bibi Haasovou) do USA.

V Hollywoodu se Hugo Haas neztratil. Přátelil se se slavným Gregory Peckem a prosadil se nejen jako herec, ale i jako scenárista, režisér a producent. Stejně se mu ale po Evropě stýskalo. Koncem padesátých let, se po krátkém pobytu Římě, v roce1961 usadil ve Vídni, kde občas účinkoval v televizi. S výjimkou krátké návštěvy při oslavách výročí Národního divadla v roce 1963 už se do vlasti nevrátil. Ostatně není ani divu. Oni soudruzi neměli občany židovského původu nijak zvlášť v lásce, a tak jej v socialistickém Československu jen stěží čekalo něco hezkého.

Lidé na Haase přesto nezapomněli a dodnes patří k nejoblíbenějším českým hercům. Hugo Haas zemřel před 47 lety, 1. prosince 1968 ve Vídni. Pohřben je v rodinném hrobě na židovském hřbitově v Brně a jeho náhrobek patří k těm nejnavštěvovanějším místům na hřbitově.
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47