Byl T. G. Masaryk synem císaře?

 Celebrity 
13. září 2015 03:01 / redakce
  0
📷
1 fotografie v galerii
Byli tito dva pánové české a evropské historie příbuzní? Otec a syn? archiv
V šoku jsou historikové i obdivovatelé našeho milovaného "tatíčka Masaryka". Autoři David Glockenr a Dušan Spáčil začali řešit, zda byl, nebo nebyl císař František Josef I. otcem našeho prvního prezidenta. Kniha s názvem Císařův prezident, nenechává klidným hlavně takzvané pravověrné zastánce posvátnosti politika.

Autoři hypotézu, dosud považovanou za skandální, staví na překvapivě pevné faktografické základy. Už od počátku minulého století se vynořují teorie o Masarykově pravém otci. Některé chtěly Masaryka zdiskreditovat a zesměšnit, jiné zdůraznit jeho jedinečnost a velikost. Všechny však časem vyšuměly – až na jednu. A právě tato teorie se stala tématem knihy. Autoři se vydali po stopách Masarykova biologického otce, aby odhalili tajemství prvního československého prezidenta.

„Otázka Masarykova biologického otce je ve vědeckých kruzích stále ještě tabu. Etablovaní historici ji s potěšením probírají, ale jen jaksi „mimo záznam“. Pokud už se odhodlají na toto téma komunikovat s laikem, předkládají mu důkazy a indicie potvrzující správnost této teorie s humorným despektem, který jim umožňuje se k ničemu, kdyby šlo do tuhého, nehlásit,“ říká spisovatel David Glockner v úvodu své knihy Císařův prezident, na které spolupracoval s novinářem Dušanem Spáčilem.

Impulsem k sepsání publikace Císařův prezident byl pro autory deníkový záznam Františka Josefa I. z konce roku 1849, jen několik měsíců před narozením Tomáše Masaryka. Na jeho základě mapují barvité osudy Habsburků a Masaryků a docházejí k překvapivým závěrům.

Jak to ve skutečnosti bylo, není jasné. Snad jediné, co by mohlo stoprocentně určit, zda byl císař otcem prezidenta je test DNA. To by připadalo v úvahu pouze, pokud by někdo požádal o exhumaci ostatků obou osobností a ta by byla povolena. To ovšem představuje náklady v řádech milionů korun.
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod