Našli jsme dům ze Slunce, sena odkud Jirásková zpívala své slavné pá, pa, pa, pa, pápa...

 Celebrity 
10. srpna 2015 04:56 / redakce
  0
📷
4 fotografie v galerii
Jiřina Jirásková jako řídící Hubičková v trilogii Slunce, seno zpívala z okna. Domek najdete v malebné jihočeské vísce, ale Hoštice to nejsou archiv, VIPstory.cz
Kdo by neznal košilatou trilogii Zdeňka Trošky Slunce, seno, jako by ani nebyl. A kdo by si neoblíbil ústřední melodii, která zní nejenom na začátku, ale i na konci filmu, a kterou si také prospěvuje řídící Hubičková, alias Jiřina Jirásková! Našli jsme okno, z kterého zpívala ono slavné: pá, pa, pa, pa, pápa...A nejenom to!

Marně byste však okno s domkem hledali v Hošticích u Volyně, kam rodák a dodnes obyvatel, režisér Zdeněk Troška zasadil děj nejslavnější české komedie. Musíte se vydat o nejméně dvacet kilometrů dál, směrem na Šumavu a tady v malé vísce Dobrš najdete nádhernou chaloupku. Odtud z prvního patra Jirásková pěla své ódy a tady také kula pikle na tajnou svatbu Venci a Blaženy.

Domek je hned u silnice a patří soukromé majitelce ze Strakonic. Kdo netuší, co se tu poprvé před 33 natáčelo, rozhodně nic nepozná. Domek se moc nezměnil. Jen prošel rekonstrukcí a břečťan, který se pnul po zdi zmizel. Dnes je před domkem stromek.

"Pan Troška tu točil všechny tři díly a nejenom tady, ale támhle na faře," říká místní obyvatel a upozorňuje na církevní stavbu, kde řádil farář Otík (Luděk Kopřiva) a jeho "hoštické BBC", tedy drbny včele s Keliškou a Cecilkou.

"Už tenkrát, když jsme točili Slunce, seno, jahody, byla fara v Hošticích ve stejně strašném stavu, jako je dnes. A dodnes ji církev svatá nechává chátrat, až snad spadne. No a tenkrát jsme našli na Dobrši faru, kde bydlel celá léta pan farář, můj dobrý známý. Tam jsme točili všechny scény z fary, z venčí i uvnitř. A taky domek s oknem, odkud zpívala řídící Hubičková," prozradil VIPstory.cz Zdeněk Troška, kterého zájem diváků a milovníků Sluncí, sen těší.

"Když si vezmete, kolik je to let, kolikrát to už jen v televizi viděli a když to reprízují, jako právě teď zase, tak to má vždycky obrovskou sledovanost. To je pro mě největším potěšením, největší cenou, ne nějaký sošky a rádoby pseudoceny," říká Troška a naráží na kritiky, kteří všechny jeho filmy ztrhají, i když jeho filmy i pohádky jsou nejúspěšnějšími za posledních dvacet let.

Jen bohužel drtivá většina herců i neherců z trilogie je už po smrti. Stejně tak i Jiřina Jirásková, která desítky let jezdila na chalupu do nedalekých Malenic a po smrti na zdejším hřbitově byla také pochována.
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Jak vybrat oblečení na prvním rande? Díky červené barvě z vás muž nespustí oči

Dům a zahrada

Proč nejsou kočky tak věrné jako psi? Psi potřebují lásku, kočky jistoty