Tajemství nemanželského dítěte populární české herečky a ještě populárnějšího herce

 Celebrity 
05. července 2015 03:15 / redakce
  0
📷
1 fotografie v galerii
Se svým přítelem Oldřichem Novým se Vítová často objevovala na filmovém plátně ČT
Jemná, tichá a zdaleka ne tak ambiciózní jako její herecké kolegyně. To byla Hana Vítová. Velmi přitažlivá herečka se od svých vrstevnic lišila i svým soukromím. Nebyla zdaleka tak přelétavá jako Adina Mandlová, Lída Baarová či ostatní hvězdy té doby. Byla moudrá, inteligentní a nekonfliktní.

Narodila se jako Jana Lašková. Coby šestnáctiletá studentka, padla do oka Jiřímu Voskovcovi, který ji angažoval do Osvobozeného divadla. Právě Voskovec je podepsán pod jejím uměleckým jménem Hana Vítová. Po absolvování konzervatoře zkusila štěstí v Burianově divadle a pak nastoupila do angažmá k Oldřichu Novému.

A právě s Oldřichem Novým jsou spojeny osudové momenty života Vítové. Novému a jeho ženě Alici šla Vítová na svatbu za svědka. Osm měsíců po svatbě si Nový přinesl domů vytouženou dceru Janu. Herec nikdy neprozradil, kdo je skutečnou matkou holčičky, ale spekuluje se o tom, že to byla právě Hana Vítová. Ondřej Suchý, který herečku osobně znal, to ovšem vyvrací. V té době šla z filmu do filmu a těžko by prý skryla těhotenství. Pravda je, že Vítová se stala Janinou kmotrou a ke konci války, když Nový se svojí ženou skončili v pracovním táboře, se o dívenku velmi pečlivě starala.

Hereččino soukromí bylo poznamenáno obrovskou tragédií. Její dcera Bedřiška spáchala sebevraždu, a to navíc velmi bolestivým způsobem. Dívka si podřezala žíly a dokonce si zkoušela si propíchnout srdce pletacími jehlicemi. Aby své dílo zkázy dokonala, vyskočila z okna. Umírá až po několika hodinách v nemocnici. Jako by tahle hrůza nestačila, tragédii umocňuje fakt, že sama Vítová byla v té době doma a nic netušila.

Herečka se ocitla na samém dně, a ač to ve svých vystoupeních mistrně skrývala, život pro ni ztratil cenu. V roce 1970 měla vážnou dopravní nehodu, při níž ochrnula na jednu nohu. Její konec je podobný koncům mnohých prvorepublikových hvězd. Propadla alkoholu a dožívala sama a v podstatě opuštěná.
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47