ODHALENÍ: Kdo objevil slavnou herečku Dášu Veškrnovou? A proč ji zakázali další film?

 Celebrity 
19. února 2015 04:15 / redakce
  0
📷
5 fotografií v galerii
Dáša Veškrnová, dnes Havlová byla talent už v začátcích své kariéry! archiv ČT
Jako herečku ji lidi milovali, jako první dámu ji příliš nebrali. Naštěstí se Dagmar Havlová, dříve Veškrnová vrátila ke své profesi. Kdo ji vůbec objevil, a proč ji kdysi zakázali další ztřeštěný film?

Objevitelem Dáši Veškrnové, které nikdo neřekl jinak než Veškrnka, byl režisér Juraj Herz. A byla snad náhoda a pro herečku osud, že si ji všiml.

„Tehdy jsem do Holek z porcelánu potřeboval pět děvčat a nechtěl jsem mít okoukané herečky. Hledal jsem hodně dlouho a z Brna jsem si nechal poslat fotky studentek herectví. Našel jsem mezi nimi jednu, která mne velmi zaujala a to byla právě Dáša,“ zavzpomínal pro VIP Story.cz Juraj Herz.

Tehdy mladičkou, rozvernou studentku neznal. Pozval ji do Prahy, udělal s ní zkoušky. Ovšem nastalo dilema – kterou z těch pěti děvčat v Holkách z porcelánu s Mílou Myslíkovou včele by měla hrát.

Původně se komedie měla jmenovat Inventura u světlušek, ale to režisér nechtěl. A po velkých hádkách se socialistickým vedením Barrandova si prosadil svou. A tehdy mladičká Dáša Veškrnová byla už tehdy jasná favoritka.

„Měla absolutní smysl pro humor, obrovský talent a byla úžasná. Přesto, že to nebyla takzvaně „vyhraná“ herečka, byla skvělá a pořád je. Když jsme pak dotáčeli ten film, říkal jsem si, že v té Dáše je ještě něco a já to z ní musím dostat, musím s ní udělat další film. Tak jsem udělal detektivku Holka na zabití,“ říká Herz.

Detektivka měla být původně komedií a natáčet se měla v zimě. Jenže režisér se pohádal s autorem, řekl mu, že v zimě netočí a předělal to celé. A Veškrnku obsadil do hlavní role. „Pak jsem ještě připravoval film Automatická holka a chtěl opět Dášu obsadit. Mělo to být o dívce, která pracuje v automatu. To už mi ale soudruzi zakázali, protože těch holek bylo už moc. Měl jsem s vedením Barrandova spory, už pro název »holky« a oni říkali – holky, to jsou děvky, prostitutky, vulgární výraz, tak mi ten film zakázali,“ podotýká Juraj Herz, který s Veškrnovou, dnes Havlovou natočil celkem šest filmů.

Partnerkou Juraje Herze je už několik let herečka a dabérka Martina Hudečková, kterou diváci mohou vídat každý týden v seriálu Cesty domů, kde hraje Hedviku.
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít