Kdo to je? Tohle je největší machr českého i světového filmu! DĚSIVÉ FOTO UVNITŘ!

 Celebrity 
18. února 2015 04:35 / redakce
  0
📷
8 fotografií v galerii
Tenhle pán dokáže sám to, na co jsou ve světě celé týmy! Nevěříte? VIP Story.cz
Uříznuté hlavy, ruce, nohy, miminko ještě s pupeční šňůrou, spáleniny, hluboké rány. Kdo tohle mohl proboha udělat? Taková hrůza je ale prací machra. Řeč je totiž o nejlepším českém a možná evropském filmovém maskérovi a výtvarníkovi René Stejskalovi, který dělá věci tak reálně, až z toho jde strach!

Stejskal se podílí se na českých i světových filmech a to, co dokáže udělat, je neuvěřitelné. Masky dělal například pro seriál Sanitka II., Borgia, Letopisy Narnie a mnoho dalších bijáků, které vyžadují tuto odbornou činnost.

Vyrobil například figuriny a různé části lidských těl pro pokračování seriálu Sanitka s Dagmar Havlovou v hlavní roli. Vytvořil i zcela reálnou kopii miminka, které měla Havlová ve filmu oživovat. Nechybí vlásky, žilky a model vypadá zcela jako reálné dítě, které spí nebo je mrtvé.

"Třeba v USA na to mají celé týmy, v Česku to v podstatě dělám já a možná ještě někdo. Kamarádi mi říkají, že kdyby se ke mne do dílny někdo vloupal, utekl by hrůzou, je to prý tak reálné. Těší mne to. Třeba u toho miminka jde o práci sochařskou, štukatérskou, maskérskou, vlásenkářskou. Tyto obory ovládám naštěstí také. Proto vlastně vše vesměs dělám sám,“ říká René Stejskal.

Ten vždy dostane od režiséra nebo produkce zadání a pak už pracuje sám a ukáže mu až finální podobu. Pro různé světové trháky vyráběl ruce, nohy, celé postavy, figuríny, skřety a podobně.

Náklady na výrobu umělých dublérů - modelů se pohybují v řádech desítek až stovek tisíc korun. Přestože jde o naprosto dokonalou ruční práci, stále je to jen zlomek cen, za které se takové věci dělají v Hollywooodu.

A jaké je tajemství třeba uříznutých rukou, hlav nebo miminka? "Nejprve se udělá forma, z které se pak „vyloupne“ finální část a ta se pak kousek po kousku dodělává. Vše musí být naprosto reálné tak, aby tomu divák uvěřil,“ dodal Stejskal.
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít