Pohřbili autora velkých hitů: Vondráčková, Pilarová, Kubišová chyběly!

 Celebrity 
15. prosince 2014 05:13 / redakce
  0
📷
3 fotografie v galerii
V kostele z celebrit seděl vedle vdovy Libuše jen Václav Neckář, který ji i potom byl velkou oporou. Ostatní hvězdy nepřijely...   / inStory.cz
Autor těch největších hitů, které psal pro Helenu Vondráčkovou, Václava Neckáře, Evu Pilarovou, Martu Kubišovou nebo Waldemara Matušku, textař, novinář a malíř Jan Schneider podlehl rakovině slinivky začátkem prosince. Do jeho rodného Písku, se s ním přijel rozloučit jen Václav Neckář. Vondráčková, Pilarová, Kubyšová prostě chyběly.

„Je to tak, že za života všichni o vás mluví jako o hvězdě a pyšní se tím, že s Vámi pracují a co všechno jste pro ně udělal a jak zavřete oči, jste zapomenutý. Je to škoda, že ani jedna z těch zpěvaček nepřijela,“ řekla VIPstory blízká známá rodiny na pohřbu.

Přitom jen tři dny před smrtí mluvila se Schneiderem po telefonu jeho kamarádka, zpěvačka Marta Kubišová. Na pohřeb nepřijela ani Helena Vondráčková nebo Eva Pilarová. Prý z časových důvodů…

V první lavici seděl Václav Neckář, pro kterého napsal Schneider několik hitů a vdova Libuše. V kostele pak asi pět desítek lidí. Po zádušní mši byla rakev převezena na Lesní hřbitov, kde byla uložena do rodinného hrobu.

„Jsem moc ráda, že Vašík přijel, přesto, že sám není zdráv a má toho moc. Honzík by měl velkou radost, že se s ním jeho kamarád přijel rozloučit. A Neckář dokázal, že byl a je jeho velký kamarád,“ svěřila se vdova s tím, že svět je pro ní po odchodu manžela najednou velmi prázdný. Tu po celou dobu obřadu držel za ruku právě pohublý a viditelně unavený Václav Neckář.

„Děkuji, že jsi byl mým přítelem, děkuji za vše, co jsi pro mě vykonal. Děkuji,“ pronesl do mikrofonu ve ztichlém kostele včele s rakví.

„Waldemar Matuška kdysi Janu Schneiderovi řekl, že má jeho písně rád, protože je píše v lidštině. Proto se staly hitem,“ uvedl kněz sloužící zádušní mši.

Jan Schneider, který se po návratu z exilu po revoluci usadil v jihočeské Třeboni, kde nejen psal, ale i maloval obrazy, napsal hity jako Ó, baby, baby, Hříbě, Magdaléna, Nebeskej kovboj či Requiem. Napsal dokonce vůbec první divadelní muzikál Gentlemani. Pracoval také v Československém rozhlase, v roce 1969 emigroval a léta seděl v kanceláři s Karlem Krylem v Rádiu Svobodná Evropa. Po revoluci se vrátil do Čech.

Rád vzpomínal na spolupráci s těmi největšími zpěváky, z nichž se nakonec přijel rozloučit ten nejvěrnější.
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod