Jestliže vidíte tento článek rozmazaně, máte nejspíš kocovinu! Proč se nadměrná konzumace alkoholu projevuje tak nepříjemně?
Life & Style
01. ledna 2015 09:40
/
redakce
📷
1 fotografie v galerii
To byla zase party! / Shutterstock
Nejnovější
Možná, že kdybyste dbali našich rad, jak kocovině předejít, bylo by vám teď do zpěvu, ale na to už je pozdě.
Ale co přesně ta kocovina je a proč nás trápí? Vděčíme za ni acetaldehydu, který je alfou a omegou celé kocoviny. Tato látka působí na buňky ve vašem těle jako jed a poškozuje játra. Kocovina je vlastně složitá chemická reakce organismu na odbourání alkoholu, který jste včera požili v hojném množství.
Při jeho odstraňování využívá tělo velké množství vody, minerálů a vitamínu, převážně vitamínu C, a proto vám všichni kladou na srdce, že to všechno musíte doplnit. Když už organismus bojuje, spotřebuje na to samozřejmě notnou dávku energie, odtud pramení pocit značného vyčerpání.
Měli byste také dbát na doplnění sacharidů. Jaterní buňky mají co dělat, aby alkohol odbouraly, během toho však nevyrábějí glukózu jako obvykle, což může vést k poklesu hladiny krevního cukru.
Vzhledem k tomu, že alkohol je osmoticky působící látka, dochází k tzv. ”vtahování” vody do všech buněk v lidském těle, i těch v mozku. Jak se rozpínají, bolí vás z toho hlava.
Kam dál?