TOP 5 měst s nejextrémnějším klimatem na světě - díl druhý: Stane se hlavní město Nigérie africkými Benátkami?

 Life & Style 
12. srpna 2014 05:09 / Jitka Jahodová
  0
📷
1 fotografie v galerii
Odpadky nejsou jediný problém... Foto: Hot Cities, Spektrum
Sucho, bída, hladomor, povodně, snížená produkce surovin... To a ještě více má za následek změna klimatu! Milióny lidí po celém světě zažívají nepříznivou dobu, kdy oni sami nebo jejich blízcí bojují o přežití. Pojďme se společně podívat v pětidílném seriálu exkluzivně jen u nás, co způsobilo extrémní klima v Jakartě, Lagosu, Limě, Dhace či Dakaru.

DÍL DRUHÝ
Přelidněný kolos!


Hluk, chudoba, přelidněnost, znečištění a rostoucí kriminalita. To vše je typické pro bývalé hlavní město Nigérie – Lagos. Jedno z nejrychleji rostoucích velkoměst praská ve švech. Každoročně totiž neuvěřitelně rychle přibývá počet obyvatel.

V roce 1991, kdy byl Lagos naposled hlavním městem, jeho populace čítala pouhých 5,3 milionů. Jenže o dvacet tři let později zde žije neuvěřitelných 21 milionů lidí! Největší část obyvatelstva tvoří přistěhovalci, vidina splnění si svého snu a lepšího života sem žene tisíce imigrantů. Přelidněnost však není jediný problém.

Hrozbou pro město je i jeho nízká nadmořská výška, která je pouhých deset metrů nad mořem. Jestliže hladila oceánu stoupne, Lagos bude moci býti v lepším případě africkými Benátkami.

Zajímá-li vás jak řádí změna klimatu nejen v Nigérii, ale i dalších městech, sledujte speciální pořad Hot Cities na televizní stanici Spektrum.

V prvním dílu jsme psali o vzrůstající hrozně v podobě komárů na Jakartě.
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod