Iva Hüttnerová se rozpovídala o tajemné Bětce ze Slunečné i dalších svých rolích

 Face To Face 
08. května 2021 16:53 / René Černý
  0
📷
6 fotografií v galerii
Iva Hüttnerová vypadá řadu let stále stejně skvěle Face To Face
Její obrázky zná snad každý. Prošla divadlem, filmy i seriály, kde hrála většinou učitelky, někdy i velmi nepříjemné. V posledních letech září hlavně ve dvou nesledovanějších seriálech – nejprve v Ordinaci a teď ve Slunečné. Miluje staré, zajímavé věci a ve své sbírce má doslova poklady. Co pro ni znamená domácí štěstí? I o tom mluvila s René Kekelym v talk show Face To Face herečka Iva Hüttnerová.

Ač sama je příjemná, empatická a život bere s humorem a nadsázkou, režiséři ji obsazovali hlavně do rolí rázných i nepříjemných učitelek. Ona sama říká, že když herec začne takovými rolemi, tak se to nabaluje.

„Moje první role byla taková manželka ve filmu Co je vám, doktore? se Zdeňkem Svěrákem. Dělal to Vítek Olmer a vlastně ta první role má velikánský vliv na to, jak vás budou dál obsazovat. Od toho se odvíjela řada těch hnusných učitelek, přestože v divadle se to neděje, ale ve filmu v televizi ano. A trvalo opravdu dlouhou řadu let, než někdo zjistil, že jsem v podstatě skrytý komik. Až při Lepařový se zjistilo, že nejsem taková baba zlá, jedovatá, jako v těch příležitostech, které jsem do té doby dostávala,“ říká Iva Hüttnerová.

Kromě filmu a televize má ráda i divadlo, kde stále hraje. Například v představení Domácí štěstí@hned, kde, jak sama říká, hraje zase takovou herdeg babu, ale velmi vtipnou, což si užívá. V mládí prý toužila po roli Kateřiny ve Zkrocení zlé ženy, ale nakonec příliš nelituje, že ji nikdy neztvárnila.

Ač nemá popový ani operní hlas, hraje v muzikálu Kvítek Mandragory v Divadle Broadway. Tuhle roli si prý užívá.

„To je sice taková baba před smrtí, ale taky má smysl pro humor a dokonce si tam zazpívám. A ještě takovou krásnou písničku Kam zmizel ten starý song. Vždycky se mi líbila a teď jsem si ji na poslední chvíli zazpívala.“

Ráda vzpomíná na svou seriálovou roli hospodyně Lepařové v seriálu Ordinace v růžové zahradě. Postava byla prý trochu jednodušší, ale hodná ženská, zatímco Bětka ve Slunečné, kterou hraje nyní, je úplně jiná.

„Je tajemná a nikdo neví, vlastně ani já, co je to za ženskou. Proč nemá rodinu, proč žije sama, proč je tam na tom statku. Ale všichni ji mají rádi, všichni jí důvěřují, má ty léčitelské schopnosti, to je taková zvláštní role a taky čím to hraji dýl, tím jsem si ji víc oblíbila a pořád si vymýšlím nějaké příběhy, které souvisí s tím, proč ona žije takhle, jak žije,“ říká představitelka Bětky ze seriálu Slunečná.

Současný styl práce, natáčení seriálu, považuje herečka za jistý druh adrenalinu, ale má to prý kouzlo v tom, jak člověk musí obstát. „V mládí se pořád člověk musí snažit, aby obstál, aby ho ti starší kolegové brali, a ve stáří musíte obstát, aby ti mladí vás brali, aby neříkali: Ježiši, ta baba, co si nic nepamatuje, co tady ještě dělá… pořád celý život je to o tom, že musíte obstát. Ale baví mě ta práce, je tam spousta bezvadných mladých lidí a říká se, že mezi mladými člověk omládne. Ale oni, když se dají do řeči, tak já si kolikrát říkám, že jsem ještě mnohem starší, než jsem…,“ svěřila se Hüttnerová.

Herečka se podle svých kolegů i přátel moc nemění. Vypadá řadu let stále stejně dobře. Kromě humoru, dobré nálady, skvělé rodiny má také další radu, jak si udržet svěžího a mladého ducha.

„Myslím si, že úplně skvělá věc je mít psa, protože ten vám pomůže překonat lenost. Kolikrát se mi nechce, ale když vidím tu nakažlivou radost psa, který se mnou jde na procházku, a já si pak říkám, že jsem šťastná, že jsme s ním ušla kus cesty na procházku. Kdybych toho psa neměla, tak budu jenom na zahradě, pracovat, stříhat, zastřihávat, okopávat, dovedu to do největší dokonalosti, ale jsem vlastně šťastná, že vypadnu. Myslím si, že strašně důležité je mít kamarády, a já mám kamarády desetiletí. Pořád jsou to bezvadní lidi, které mám ráda. Jen tak první, kdo mě napadá, Petra Černocká. S tou se kamarádíme od školy a pořád ještě máme hodinové telefony a jenom se mění témata,“ prozradila herečka a malířka Iva Hüttnerová.

Jaký má humor, jaká je babička, co pro ni znamená domácí štěstí, proč nerada dlouho vaří, nemusí ryby, proč sbírá staré a zajímavé věcí a co má ve své četné sbírce po Emě Destinnové nebo Bohumilu Hrabalovi? I na to Iva Hüttnerová odpovídala v pořadu Face To Face.

 

 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008