Dalibor Janda poprvé exkluzivně po infarktu: O vyřčené diagnóze, strachu o blízké i zážitku z lázní

 Face To Face 
09. června 2021 13:32 / René Černý
  0
📷
7 fotografií v galerii
Dalibor Janda vypadá po srdečním kolapsu velmi dobře Face To Face
V lednu byl v klidu, kvůli covidové pandemii a lockdownovému stavu neměl relativně co na práci, připravoval si ve studiu své věci a těšil se, až zase bude moct před publikum. Přesto se u něj vyskytly závažné zdravotní potíže, které ho přivedly na hranici mezi životem a smrtí. Prodělal těžký infarkt a jen díky včasnému zásahu záchranářů a lékařské pomoci přežil. Dnes na to kouká s odstupem času jako na nutný impuls k zastavení se i zamyšlení.

Takzvaný stresový cholesterol ucpal Jandovi cévy a nastal infarkt. V již tehdy domluveném rozhovoru v talk show Face To Face nyní zpěvák a muzikant Dalibor Janda exkluzivně promluvil o tom, co prožíval, zda se bál o život a co mu běželo hlavou.  

Daliboru Jandovi se momentálně daří dobře. Cítí se bez obtíží, prošel řadou kontrolních vyšetření a absolvoval také lázeňskou kúru. Díky tomu ví, že jeho zdravotní stav je nyní dobrý.

„Jsem prý vzorný pacient, takže podle pana profesora Táborského to tak klidně mohu říkat,“ svěřil se s úsměvem Dalibor Janda. „Snažím se teď začít normálně žít, a to i umělecky. Život není jen o zdraví, ale i o tom, jak si vše člověk v hlavě srovná a jak to i psychicky zvládá."

A jak to bylo s jeho infarktem? „Stalo se to z ničeho nic, seděl jsem u oběda a najednou se mi udělalo nevolno. Byla to bolest pod krkem, a protože trpím často tím, že mě bolí záda, řekl jsem si, že jsem se asi někde prochladil. Ale ta bolest se stupňovala, bylo to neúnosné. Tak mi zavolali sanitku, přijeli a už mě vezli…," zavzpomínal Dalibor Janda na lednové drama, kdy prodělal infarkt.

To, co se dělo s ním a kolem něj, si pamatuje dokonale. Neutrpěl prý rozhodně ztrátu paměti, jak se v bulváru psalo. „Někdo napsal, že jsem měl ztrátu paměti, asi tím myslel to, že jsem mu nezvedal telefon a myslel si, že se na něj nepamatuji. Tak tomu jsem se musel usmívat," podotkl zpěvák.

Pamatuje si jízdu v sanitě, jeli s ním rychle, což chápal, byla zima a sněžilo. Jakmile dojeli do nemocnice, zamířili s ním na sál, aby mu zprůchodnili cévy, které měl ucpané. Diagnóza zněla – ucpaná tepna. Šlo o stresový cholesterol. Strach o život přímo neměl, myslel ale na rodinu, na to, co s nimi bude. Že by měl ale vyloženě strach, to prý ne.

Zdravotní komplikace dříve nebo později musely přijít. Přeci jen za 68 let života a více jak čtyřicet let na scéně, a to včetně životních tragédií, například úmrtí syna před 18 lety, se stresy nahromadily.

„Bodejť by ne, vždyť jsme odjeli 4700 koncertů a zažili dvanáct let tancovaček. Muselo se to někde podepsat. V lázních Poděbrady, kde jsem pak byl a skvěle se tam starali, hsem potkal lidi, kteří na tom byli daleko hůře než já. To byli 35-40letí chlapi, kteří měli třeba prasklou chlopeň a podobně. Jde i o lidi, kteří mají firmy, hypotéky, stresy z dluhů, to si neumím představit," podotkl Dalibor Janda, který prý nikdy ani auto neměl na leasing.

Od dluhů ho zrazoval už dědeček, který mu říkal, že když si vydělá stokorunu, ať si padesát korun uloží a padesát teprve utratí. Celý život to tak prý dělal.

V rámci rekonvalescence, když jej pustili domů, byl nějakou dobu lehce vystresovaný, pokud ho někde píchlo. Měl obavy, aby se se infarkt nevrátil, ovšem byl upozorněn, že je to normální. Snaží se žít zdravě, pravidelně jíst, hýbat se a být pokud možno v klidu, hlavně po psychické stránce, což je prý to nejdůležitější. Má tu výhodu, že nepije a nekouří a celý život miluje zeleninu, což u muzikantů nebývá zrovna zvykem.

Kdy dostal 1. Zlatého slavíka, kolikrát sesadil z piedestalu Karla Gotta, co si dnes myslí i showbyznysu, zda opravdu existuje jeho dvojník, který se před desítkami let objevil v televizním pořadu, co připravuje nového a s kterým slavným moderátorem má letos v létě vystupovat? I na to v talk show Dalibor Janda odpovídal.

 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47