Další herecká legenda zemřela. Josef Somr strávil konec života ve špitálech, kde i zemřel

 Celebrity 
16. října 2022 21:52 / René Černý
  0
📷
5 fotografií v galerii
Josef Somr odešel ve věku 88 let FTV Prima / volný zdroj
Z nemocnice a léčebny Pod Pleší, na Příbramsku, přišla v neděli smutná zpráva. Ve věku 88 let zemřel herec Josef Somr. Profesor Ječmen z Básníků, Servác ze Tří veteránů a představitel desítek dalších televizních, filmových i divadelních rolí, prožil konec života ve špitále.

Josef Somr se už před pár lety nechal slyšet, že už jen užívá důchodu, nepracuje a práci nechce. Rád by, ale jeho zdravotní stav mu to neumožňoval. Odmítal pozvání na akce televizí, na různé festivaly, soutěže nebo na natáčení, byť jen malých rolí.

„Omlouvám se, ale už opravdu ne. Bylo to krásné, bylo toho hodně, ale bylo toho dost. Jsem rád, že jsem rád, a opravdu chci jen v klidu dožít,“ řekl loni inStory.cz do telefonu na dotaz, zda by nepřijal roli ve filmu. Jeho účast zvažoval jeden z režisérů.

„Já jsem se v životě nahrál tolik… Omlouvám se, ale nemůžu. Problémy se srdcem, dýcháním, slinivkou, se zády. Prostě je tu stáří, s tím nic neuděláme. Ať se všem dobře daří a mým mladším kolegům přeji hodně energie. Na svou hereckou profesi a mnohé kolegy rád vzpomínám,“ dodal Josef Somr.

„Odešel velký český herec a morální autorita, která svým chlapáckým, ale především ryze pravdivým herectvím oslovovala miliony diváků. Měl jsem to štěstí, že jsem se s ním potkal jako mladší herecký kolega, ale také jako režisér třeba detektivky Spirála nenávisti. Byl to vždy bez nadsázky jedinečný zážitek, setkání s osobností, která nemusela nikdy dávat najevo, že je hvězdou – on skutečnou hvězdou byl. Odešel tvůrce, který svým osobním i profesním životem dokázal, že herec může být svým divákům skutečnou společenskou oporou a vzorem,“ zavzpomínal herec a šéf Herecké asociace Ondřej Kepka. 

Poslední roky a měsíce byl Somr v nemocnicích, kde se léčil ze stařeckých neduhů. Na co přesně zemřel, není jasné, nicméně jedno je jisté – Josef Somr se dožil krásného a úctyhodného věku. Zůstanou po něm krásné role. 

Během týdne je to druhá smutná zpráva o odchodu velké české osobnosti z oblasti kultury. Před pár dny ve věku 86 let zemřel mim, tanečník a herec Jaroslav Čejka. Posledních více jak 10 let bojoval s Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou. Také on vydechl naposledy v jedné z pražských nemocnic. Jeho pohřeb bude v pátek 21. října v Opavě. 

Autorský článek

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008