Herec Ivan Vyskočil vyhrál tříměsíční bitvu s policií. Údajná sebevražda jeho syna se bude znova prošetřovat

 Celebrity 
14. srpna 2022 13:19 / René Černý
  8
📷
5 fotografií v galerii
Herec Ivan Vyskočil docílil po třech měsících od smrti syna soudní pitvy Face To Face
Herec Ivan Vyskočil i jeho rodina si částečně oddychli. Vyhráli tak tříměsíční bitvu s policií, státním zastupitelstvím i dalšími úřady. Nechtěl se smířit s tím, že jeho syn Jakub, který zemřel začátkem května u Milevska, na jihu Čech, spáchal sebevraždu. Teď dostal šanci, aby se všechno konečně pořádně vyšetřilo.

Ivan Vyskočil s partnerkou svého syna Blankou byli velmi neúnavní a tlačili jak na policii, tak na státní zástupce. Zatímco vyšetřovatelka policie v Písku byla velmi strohá a podle slov Vyskočila až arogantní, následné kroky a medializace pomohly k tomu, že se přístup jihočeské policie změnil. 

"Dosáhli jsme alespoň toho, že jsme šli znovu na schůzku s vyšetřovatelkou a právníkem a tam jsme jasně řekli, co bylo špatně. Protože policie zcela odbyla to vyšetřování na místě činu. Kromě toho, že nás jako rodinu vůbec nepozvali k identifikaci těla, že neprovedli další úkony, tak nám bylo jasné, že Jakub nejspíš nezemřel sám. Napsal sice takzvaně dopis na rozloučenou, ale on to nejspíš nebyl dopis míněný takhle, ale pro případ, že by se mu něco stalo," řekl inStory.cz Ivan Vyskočil.

Ten je přesvědčen, že za smrtí jeho syna Jakuba, zakladatele soukromé dopravní autobusové firmy, je něco jiného nebo někdo jiný. "Už to, že policie nevydala rozhodnutí, aby byla provedena soudní pitva, ale jen zdravotní, bylo jasné pochybení. Už to, že nezkoumali povýstřelové zplodiny, Jakubovo oblečení, prostě nic, ukazuje na to, že to buď odflákli a nebo nebyl něčí zájem to prověřit," říká herec a zdrcený otec.

Nedal se, psal a volal na všechny strany, a přestože Krajské státní zastupitelství zcela nepochopitelně odmítlo povolit soudní pitvu, tak Vrchní státní zastupitelství v Praze to změnilo a nařídilo případ znovu otevřít. 

"Tudíž s tím, že bude provedena soudní pitva, konečně po třech měsících. Do té doby bylo synovo tělo v mrazícím zařízení soukromé pohřební služby a my jsme ho nemohli ani důstojně pohřbít. Policajti se ptali partnerky Jakuba, zda už bylo tělo zpopelněno, a když jim řekla, že ne, neměli z toho radost. Pokud by totiž soudní pitva ukázala, že Jakub nezemřel svou rukou a nebo odhalila nějaké další věci, znamenalo by to pro policisty zásadní problém. Nechci předjímat, jen doufám ve spravedlnost a úspěch je, že nám tu pitvu povolili," podotkl Ivan Vyskočil.

Sám několikrát uvedl, že nechápe, proč by byl problém tento druh pitvy provést, když v jiném případě (kauza Hlubuček, jeden z obviněných) u muže, který spáchal sebevraždu, pitvu provedli hned a ještě večer byly známy předběžné výsledky. 

"Doposud platil úzus, že každá sebevražda se musí vyšetřovat primárně jako vražda a po vyhodnocení všech informací, poznatků a zjištění a eventuálně právě po soudní pitvě lze případ uzavřít jako smrt vlastním přičiněním. Tohle se u případu mého syna Jakuba nestalo. Těch evidentních chyb, přešlapů nebo možná záměrných opomenutí, nevím, bylo více než je zdrávo," říká Vyskočil.

Toho podle jeho slov ujistili i někteří třeba již vysloužilí kriminalisté a další lidé z oboru, že ne vše bylo v pořádku. A co je zvláštní, že sami lékaři patologové chtěli, aby byla soudní pitva namísto zdravotní provedena, přesto nedostali povolení. A to ani, kdybychom si ten úkon zaplatili. Přeci, pokud mám čisté svědomí, nepochybil jsem, nemám jediný důvod někomu bránit v tom, aby se udělalo vše pro vyvrácení jakýchkoli pochybností," říká herec a otec zemřelého podnikatele. 

Smrt syna je pro Ivana Vyskočila velkou tragédií. Nikdo se takzvaně nechce dívat dítěti do hrobu, jak sám herec říká, ale daleko větší trauma pro každého člověka je, že vlastně neví, proč jeho blízký zemřel, a zda za to může někdo další, nebo se daný člověk prostě jen tak rozhodl. "Ta nejistota, spousty pochybností, ty evidentní snahy neumožnit povolit něco, co se mělo udělat hned. Tři měsíce skoro nespím, trápím se a vzalo mi to kus života. Doufám, že tohle bude za námi a uzavřeme to v sobě," dodal Vyskočil.

Autorský článek

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47