John Lennon poslal rozzuřený dopis McCartneymu. Použil i sprostá slova

 Celebrity 
11. srpna 2022 10:31 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Lennon si ve svém dopise servítky nebral Depositphotos
Skupina Beatles už v té době osmnáct měsíců neexistovala, John Lennon ale stále cítil křivdu, a tak v roce 1971 poslal Paulovi McCartneymu dost rozzuřený dopis. Teď se teď prodává v aukci, a tak jeho obsah vyšel na světlo.

Lennona, který napsal třístránkový dopis na svém psacím stroji, naštval rozhovor, který o několik týdnů dříve poskytl Paul McCartney časopisu Melody Maker.

Napjaté vztahy mezi Lennonem a McCartneym totiž pokračovaly i po rozpadu skupiny. McCartney navíc své zbývající expartáky z Beatles zažaloval, protože ti si vybrali manažera skupiny Allena Kleina, aby spravoval finanční záležitosti. Kapela totiž samozřejmě vydělávala miliony i po svém rozpadu. McCartneymu se ale Klein nelíbil a Lennona, Ringo Starra a George Harrisona zažaloval a u soudu požadoval rozvázání těchto smluvních vztahů.

V dopise John Lennon používal místy skutečně hrubé, až vulgární výrazy, které nelze ani přepsat. Nicméně v jedné části dopisu Lennon píše: "Všechno je to velmi dobrá hra na upřímného člověka, ale pokud nejsi ten agresor, jak tvrdíš, kdo nás tedy sakra dal k soudu a po**al nás všude na veřejnosti?" zeptal se Lennon agresivně v dopise a pokračoval, "Jak už jsem řekl – napadlo tě někdy, že by ses mohl v něčem mýlit? Tvoje domýšlivost o nás a Kleinovi je neuvěřitelná," napsal Lennon na obranu kolegů z Beatles Starra a Harrisona.

Zatímco velká část Lennonovy stížnosti se zaměřuje na finanční dopady po rozchodu The Beatles, také odsuzuje McCartneyho politické názory a obviňuje ho, že je konzervativní. V té době byl už Lennon dobře známým mírovým aktivistou, který složil legendární mírový hit Imagine a bojoval mimo jiné i proti válce ve Vietnamu.

Lennon dále v dopise reagoval na Paulovu žádost o setkání bez Lindy a Yoko Ono. Lennon mu ale v dopise dal jasně najevo, že bez Yoko na žádnou schůzku nepůjde. Nicméně svůj dopis uzavřel tím, že stačí zavolat, kdykoliv se bude chtít Paul McCartney setkat bez podmínek.

Než byl Lennon v roce 1980 zavražděn, jeho napjaté vztahy s McCartneym se o dost vylepšily, nikdy už spolu ale nehráli. Je nicméně známo, že v pozdějších letech si spolu často telefonovali.

McCartney nesouhlasil s tím, jak zní některé písničky na albu Let It Be, posledním, které kdy Beatles vydali. Když u producenta protestoval, ten jeho požadavky ignoroval, což vedlo k tomu, že McCartney oficiálně skupinu Beatles opustil. To bylo 10. dubna 1970, jen týden předtím, než vyšlo jeho první sólové album. Dodnes je tedy otázkou, zda svůj odchod už dávno nepřipravoval.

Ještě v prosinci téhož roku zbylé členy Beatles zažaloval, na což také Lennon reagoval ve svém dopise, nebylo mu to ale nic platné. Soud se táhnul až do prosince 1974, kdy sám Lennon podepsal potřebné dokumenty k ukončení sporu, zatímco byl se svou rodinou na dovolené v Disney Worldu, na Floridě.

Lennon byl v prosinci roku 1980 zastřelen před svým domem, v New Yorku. George Harrison okamžitě přepsal text své písně All These Years Ago na Lennonovu počest. S Ringo Starrem za bicími a McCartneym a jeho manželkou Lindou, kteří nazpívali doprovodné vokály, byla píseň vydána jako singl v květnu 1981. Paul McCartney pak nahrál vlastní poctu Lennonovi a písnička s názvem Here Today se objevila na jeho albu Tug of War v dubnu 1982.

Autorský článek, další zdroj: Page Six

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod