Karel Gott má konečně hrob. Denně k němu míří stovky lidí

 Celebrity 
22. prosince 2019 14:30 / redakce
  0
📷
5 fotografií v galerii
Hrob Karla Gotta na pražských Malvazinkách Archiv
Karel Gott má konečně hrob. Na pražských Malvazinkách vyrostl důstojný památník Zlatého slavíka, který zemřel 1. října před půlnocí ve své vile v ulici Nad Bertramkou po dlouhém boji s leukemií. Denně k hrobu míří stovky lidí. Kdo ale památné místo hlídá?

Hrob je celý ze žuly a vyzdobený je rytinou Gottova portrétu, zlatým podpisem a na pomníku sedí malý zlatý slavík jako připomínka toho, že Mistr jich měl přes čtyřicet.

Po straně hrobu je i vánočně ozdobený smrček, na kterém jsou ozdoby se jménem Karel i speciální s nápisem Nejlepší tatínek. Ty sem přinesly dcery Karla Gotta a jeho manželka Ivana, která nechala místo posledního odpočinku svého manžela velmi citlivě připravit. 

"Pokud se o něčem dá říct, že je krásné, pak hrob pana Gotta! Je důstojný, není přezdobený a opravdu se povedl. Myslím si, že by měl radost z toho, jak místo jeho posledního odpočinku vypadá," řekla nám jedna z návštěvnic hřbitova.

Právě na Malvazinkách si Gott přál jednou spočinout. Už proto, že kolem téměř denně jezdil domů nahoru na Bertramku, a také proto, aby to sem rodina a přátelé neměli daleko. A snad i proto, že na stejném místě odpočívá velký zpěvákův přítel, klavírista Rudolf Rokl. Věčným spánkem zde spí i řada herců a dalších umělců, třeba Ondřej Sekora, Ferenc Futurista či bývalý československý prezident Antonín Novotný.

Hrob se plní svíčkami, vzkazy i drobnými dárky. Kdo ale hlídá místo Mistrova posledního odpočinku před vandaly či před těmi, kteří by si chtěli takzvaně odnést něco jako suvenýr?

"Hrob je monitorován, a to hned z několika stran. Nebudeme specifikovat, jakým způsobem. Ale je postaráno o to, aby byl pod dohledem," uvedl zaměstnanec ze správy hřbitova.

Smíchovský hřbitov na Malvazinkách se tak v dalších dnech a týdnech stane bezesporu nejnavštěvovanějším v Praze. Nikdo, kdo měl Karla Gotta rád a má jen trochu možnost, si příležitost poklonit se mu a zapálit svíčku, která symbolizuje věčné světlo, nenechá ujít. 

Nyní se také už hledá ulice či místo, které by mělo nést jméno po Karlu Gottovi. Lze předpokládat, že třeba ulice by po něm mohla být pojmenována v městské části Praha 5, kde umělec prožil více než 40 let. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít