Podivné okolnosti okolo smrti Aťky Janouškové konečně uvedeny na pravou míru

 Celebrity 
03. prosince 2019 09:24 / redakce
  7
📷
7 fotografií v galerii
Aťka Janoušková zemřela letos v březnu Archiv
Už to bude 9 měsíců, kdy tento svět nečekaně a velmi záhadně opustila nejmenší česká herečka a také dabérka Aťka Janoušková. Okolnosti úmrtí ženy, která propůjčila mimo jiné hlas i slavné Včelce Máje, byly doposud víceméně zahaleny tajemství a objevovaly se i spekulace, které nevrhaly dobré světlo na její příbuzné. Nyní bylo vše uvedeno na pravou míru.

Aťka, vlastním jménem Vlasta Janoušková, neměla manžela ani děti. Jen vzdálenější příbuzné. Ti byli s maličkou herečkou v poměrně stálém kontaktu. Ona sama však žila sama. Zemřela více jak týden před svými 89. narozeninami ve svém bytě ve Strašnicích. Proč a kdo ji našel? A opravdu byla v bytě několik dní bez známek života?

Přitom ještě týden před smrtí řádila Aťka v divadle U Valšů s Janem Přeučilem na jevišti v rámci talk show, a to tak, až divákům od smíchu tekly slzy. "Byla neuvěřitelná, veselá, vtipná. Ještě říkala v legraci, zda si ji vezmu, ať dám své ´Popelce´Evičce Hruškové vale a že budeme vtipný pár... O to větší šok byl, když jsem se dozvěděl, že odešla," podotkl Přeučil.

"Mrzí nás, že se někde objevovaly spekulace a nepravdy, že Aťka byla v bytě bůhví kolik dní, že se na ní rodina vykašlala a nikoho nezajímala. Není to pravda. Aťka v podstatě byla zesnulá v bytě maximálně dva dny. Ale byla s námi všemi ve stálém spojení. Volali jsme si, navštěvovali a ke všemu měla také blízkého kamaráda pana Zemance, který s ní i napsal knihu. Právě on upozornil na to, že nebere telefony," přiznala nám její neteř, kterou ale brala v podstatě za jednu ze svých nejbližších.

"Mluvila jsem s ní po telefonu v úterý a ve čtvrtek byla ve svém bytě nalezena bez známek života. Odešla náhle a bezbolestně. Podle výsledků pitevní zprávy netrpěla, zemřela okamžitě, co je v tom hrozném, co ji potkalo, vlastně to nejlepší, že nijak netrpěla. I když to byla hrozná rána a nikdo jsme to nečekali, měla požehnaný věk. Zápasila s nějakou virózou a možná právě kvůli tomu to srdíčko prostě nevydrželo," přiznala příbuzná Aťky Janouškové.

"Není tedy pravda, že by tam byla bůhví kolik dní. Když jsme se jí nedovolali, protože nejsme z Prahy, požádala jsem jejího blízkého kamaráda, aby zkontaktoval policii. Ta byt otevřela a našli ji uvnitř. Hned jsme na místo jeli a zařizovali její poslední věci, včetně pohřbu. Byl důstojný a vše proběhlo v největší úctě. Aťka byla úžasná dáma, moc hodná, milá, laskavá a veselá. Chceme, aby tak i na ni lidé vzpomínali," podotkla její příbuzná, která si nepřeje zveřejňovat své jméno. 

Vše se seběhlo tak, že herečka a dabérka, která měla svůj byt své 120centimetrové výšce přizpůsoben, šla v noci na záchod. Tam se jí udělalo zle a zkolabovala. Srdce se téměř v momentě zastavilo. I kdyby byl někdo s ní v bytě, nejspíš by jí ani tak nebyl schopen pomoci, natož přivolaný lékař. 

Několik měsíců trvalo, než se rodině ozval notář s dědickým řízením. Příbuzní záskali vybavení bytu, drobnosti a i nějaké peníze, které měla herečka naspořené. Samozřejmě se na ně vztahují i tantiémy, tedy práva z filmů a inscenací, v nichž hrála. Nejde ale o závratné sumy. Janoušková byla dáma, která si ráda dopřála, ale nebyla rozhazovačná.

Některé drobnosti z jejího soukromého života by mohly být zapůjčeny či věnovány do muzea, do expozice věnované významným českým umělcům.

Urna s jejími ostatky je uložena na Olšanském hřbitově, tedy necelé dva kilometry od domu, kde prožila poslední roky svého života. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít