Nezapomenutelný Jiří Hrzán: Jaký byl člověk? Milenky promluvily

 Celebrity 
06. prosince 2019 09:17 / redakce
  0
📷
9 fotografií v galerii
Jiří Hrzán byl celý život samá ženská Archiv
Jiří Hrzán, který by letos oslavil osmdesátku, zemřel po tragickém pádu z římsy domu před 39. lety. Před dvěma týdny mu v rodném Táboře odhalili bronzovou a velmi povedenou sochu. Jaký ale byl slavný herec člověk či milenec? Prozradili to jeho přátelé, ale i bývalé partnerky z řad slavných žen.

Jiří Hrzán se jako nejmladší ze čtyř dětí narodil 30. března 1939 v rodině zahradníka, který byl dokonce osobním zahradníkem prezidenta Edvarda Beneše a staral se mu o park u vily v Sezimově Ústí. Poté, co Jiří vychodil měšťanskou školu, šel na gymnázium. Právě na jeho dvoře, s výhledem na rybník Jordán, má svou podobiznu v životní velikosti. 

Od mala to byl komik, showman a podle jeho spolužáků a kamarádů nezkazil žádnou legraci. Taky miloval výšky a občas odněkud spadl. Vždycky bez úhony. "Jirka byl strašně hodný a slušný člověk. Velký bavič, ale taky člověk s velkým srdcem. Byl ale nespoutaný a miloval ženy. Měl jich hodně a ony milovaly jeho...," prozradil jeho životní kamarád, skladatel Zdeněk Barták.

Právě láska k ženám se Hrzánovi stala osudnou. Jednou se zřítil z římsy, z výšky 23 metrů, když lezl za Miluškou Voborníkovou. A to s pár šrámy přežil. Všichni to považovali za zázrak. Jenže po pár letech už štěstí neměl!

V pražské Ladově ulici lezl 24. září 1980 pozdě večer za svou tehdejší partnerkou, baletkou z divadla, po hromosvodu do čtvrtého patra. Tam se zřítil z římsy na dvůr. Po dvou dnech v nemocnici na následky rozsáhlých vnitřních zranění zemřel. Jeho blízcí jsou dodnes přesvědčeni, že nespadl náhodou.

"Údajně mu někdo tehdy to okno z bytu, do kterého se chtěl podívat, s kým tam jeho drahá opravdu je, přibouchl. Ta tam byla s jiným milencem. On je sledoval už snad z divadla, a když se nedozvonil u dveří, zvolil posilněný alkoholem cestu zvenčí," prozradila před časem jedna z jeho kolegyň.

Jak to tehdy doopravdy bylo, se už asi nikdo nedozví. Nicméně smrt mu prý předpověděla Helena Růžičková, kterou dokonce v komedii o rodině Homolkově nosil v náručí.

"Když jsme v Táboře točili komedii Blázni, vodníci a podvodníci, což byl Jirkův poslední film a on se nedožil jeho premiéry, bydleli jsme v tom kempu u Knížecího rybníka, kde jsme točili. Tam chtěli kolegové a lidi ze štábu po večerech a v pauzách, abych jim vyložila budocnost. Já to cizím lidem moc nedělala a vůbec jsem to nechtěla moc dělat, ale nějak mě ukecali. A Jirka obzvlášť..." říkala ještě za života nejtěžší česká herečka, která měla věštecké schopnosti po mamince.

Růžičková se pak podívala na ruku svého milovaného kolegy a kamaráda Hrzána a zamrazilo jí. "Řekla jsem mu v podstatě pravdu, aniž si to uvědomoval. Řekla jsem mu, ať si toho života užívá do sytosti a nic neošidí, že tu nikdo nejsme na věky... ," vzpomínala i po mnoha letech se zatajeným dechem Helena Růžičková, která v momentě, kdy měla v ruce Hrzánovu dlaň, díky svým schopnostem viděla, že mu příliš času nezbývá. "Bohužel jsem se zase nespletla - podobně jako u Ládi Menšíka. Prostě to vyšlo, bohužel," dodávala Růžičková.

Paradoxní bylo, že premiéry komedie se nedožil ani herec a režisér Tomáš Svoboda, který také náhle krátce po natáčení zemřel. 

Jiří Hrzán byl celý život samá ženská. Jak ale sám říkával, všechny rozhodně miloval a byly jeho inspirací. Jeho partnerkami byly třeba zpěvačky Martha Elefteriadu, Petra Černocká či Miluška Voborníková nebo herečka Hana Čížková.

"Jirka byl hrozně hodněj člověk. Pozornej, milej, galantní, ale takovej rozvernej a rozlítanej. Pořád někde pobíhal a samozřejmě lezl. Ze všeho si uměl udělat legraci. Byl svéráz, ale moc ráda na něj vzpomínám. A jako milenec? Jedinečnej, co vám budu povídat...," zavzpomínala po více jak čtyřiceti letech Petra Černocká, která nedávno oslavila 70. narozeniny.

Podobně hezky o něm mluví i další jeho životní partnerky. "Byl skvělej, hodnej, hezkej, talentovanej. Zkrátka byl to Jirka Hrzán. Když zemřel, byla to velká rána a já jsem se z toho dlouho nemohla vzpamatovat... V tu dobu jsme spolu v podstatě nějak byli a nebyli... On to s ženskýma měl trochu složitý. A hodně žárlil, přesto, že u jedné nikdy nezůstal," přiznala herečka Hana Čížková.

To, že je Jiří Hrzán pohřben ve svém rodném Táboře, donedávna ale nevěděla ani jedna z jeho slavných partnerek. "V Táboře, vážně? To jsem ani netušila. Je ho velká škoda. Jirka byl úžasnej chlap," pronesla i zpěvačka Martha Elefteriadu.

Jiří Hrzán, kromě toho, že má v rodném městě svou sochu, má  tu téměř nově i svou ulici, která je po něm pojmenována. Na ni pak navazuje ulice dalšího slavného muže - filmového architekta Karla Černého, který za Formanova Amadea získal Oscara. Zajímavé je, že s Hrzánem se velmi dobře znali. Pracovali spolu totiž na několika projektech a například i na filmu o rodině Homolkově. 

Hrzán byl dvakrát ženatý. S první ženou Věrou měl dceru Barboru, dnes známou herečku, s Olgou Terezu. Ta dnes nedaleko Tábora žije a chová zde koně. Kromě dcer měl mít ještě nemanželského syna. Jeho jméno si však prý vzal do hrobu. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008