Vyhublá Věra Čáslavská bojuje dál s rakovinou! Jakou má šanci?

 Celebrity 
27. prosince 2015 04:54 / redakce
  0
📷
2 fotografie v galerii
Takhle dnes vypadá Věra Čáslavská, která bojuje statečně se zhoubným onemocněním slinivky břišní Profimedia
Rakovina slinivky je přežitelná jen ve velmi málo případech. Gymnastka Věra Čáslavská s ní bojuje už několik měsíců. Zhubla nejméně dvacet kilo, podstupuje poměrně náročnou léčbu, přesto se nevzdává a je dokonce optimistická.

"Rakovina je žrout času, ale jinak se snažím, abych tu mrchu porazila," svěřila se sportovkyně, která to neměla v životě lehké. Velkou tragédii zažila koncem osmdesátých let, kdy měl její syn Martin zabít svého otce, jejího manžela Josefa Odložila. Nebýt tehdy amnestie Václava Havla, seděl by ve vězení daleko déle.

Všechno přečkala, ale rakovina udeřila. Šanci na přežití dnes 73letá Čáslavská má. Jak velkou, je otázkou. Vzhledem k tomu, že jí lékaři vzali jen část slinivky, není ale prognóza jistá.

"U tohoto druhu nádorového onemocnění se hraje o čas. Pokud se u pacientů přijde na rakovinový nádor včas a je vyjmut celý, pak je úspěšnost léčby a naděje na vyléčení poměrně velká," naznačil onkolog Pavel Boček.

Pokud se však přijde na nádor, kterým mimo jiné trpí i výtvarník a bývalý partner zpěvačky Leony Machálkové Bořek Šípek později, anebo lékaři mohou vzít jen část životně důležitého orgánu, je otázkou, jak zabere léčba. Není také jisté, jakou formu léčby Čáslavská podstupuje, protože doposud má i vlasy, což by po opravdu silných dávkách chemoterapie dávno mít neměla. Jde tedy o ozařování, biologickou léčbu či jinou formu? Nebo jde jen o "prodloužené" života a sportovkyně dobře zná svůj osud?

Zatím se ale s nemocí pere statečně a hovoří i o tom, co by ráda udělala v budoucnu, takže věří, že to přežije.
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod