Král Karel III. je po smrti královny Alžběty jedním z nejbohatších mužů planety. Spravuje mnohamiliardový majetek

 Celebrity 
17. září 2022 18:07 / Mirka Malá
  3
📷
1 fotografie v galerii
Jako král spravuje Karel III. mnohamiliardový majetek Depositphotos
Ještě jako princ Charles oplýval nynější britský král obrovským bohatstvím. Dokonce i díky tomu, že vlastní velmi úspěšnou potravinářskou firmu. Po smrti královny Alžběty ale ještě nějaký zajímavý majetek podědil, a stal se tak jedním z nejbohatších mužů planety.

Nyní totiž král Karel III. doslova dohlíží, protože to je ten opravdu správný výraz, na majetek ve výši 42 miliard dolarů, k tomu ještě po své matce dostal její osobní majetek ve výši 500 milionů dolarů a za pozornost stojí i jeho soukromé majetky.

Je totiž pravdou, že je tu majetek v obrovské hodnotě, na který skutečně bude král Karel III. pouze dohlížet a vykonávat tzv. funkci dobrého hospodáře, protože těžko si představit, že by se snad někdy prodával Buckinghamský palác nebo britské korunovační klenoty.

Jinými slovy, Karel III. je sice nyní jedním z nejbohatších mužů planety, ale všechen majetek, který mu doopravdy patří, i ten, na který jen dohlíží, je potřeba pro srozumitelnost rozdělit.

Pojďme se tedy nejprve podívat na to, co Karel III. podědil po své matce, královně Alžbětě II.  Jde o rozsáhlé části půdy, královské statky, vzácné šperky, obrazy a další osobní majetek. Řeč je například o zámku Balmoral, ve Skotsku nebo o sídle Sandringham, ve východní Anglii, kde se nachází farma plnokrevných koní známá jako Royal Studs. Pak je tu samozřejmě její soukromá sbírka šperků a umění všeho druhu a rovněž velká sbírka poštovních známek velké hodnoty a v neposlední řadě také investice. Dohromady to podle Forbesu dělá 500 milionů dolarů, a protože se jedná o královské dědictví, Karel III. z něho nemusí platit žádnou dědickou daň. Očekává se, že král Charles zdědí její obrovskou soukromou sbírku šperků, umění, vzácných známek a jakýchkoli osobních investic. Dohromady Forbes oceňuje tento osobní majetek na 500 milionů dolarů.

A teď je tu druhá část králova bohatství, jeho soukromý majetek. Ještě jako princ Charles pobíral každoročně lukrativní apanáž od vévodství Cornwall, která mu letos vynesla asi 27 milionů dolarů a který jeho nejstarší syn, princ William nyní zdědí. Prostřednictvím své charitativní nadace, kterou nyní také bude dědit princ William, vlastní Karel III. největší značku biopotravin ve Spojeném království a také centrum pro přírodní útočiště a řemesla v Transylvánii, což je vlastně v překladu ubytování typu bed & breakfast. Jen Cornwall je vlastně konglomerát, do kterého patří například slavné kriketové hřiště Oval, v Londýně a má aktiva ve výši asi 1,2 miliardy dolarů. Pod Cornwall patří rovněž královo oblíbené sídlo Highgrove House a ostrovy Scilly.

Třetí položku bohatství krále Karla III. tvoří instituce, které spravují majetek ve výši 42 miliard dolarů. Patří sem všechny královské paláce, tedy i ten Buckinghamský, hrad Windsor nebo Tower of London a samozřejmě korunovační klenoty. Tento majetek král pouze spravuje tak, aby jej zanechal v co nejlepším stavu pro budoucí generace. Pod hlavičku Crown Estate patří také například slavná londýnská nákupní třída Regent Street, dostihové závodiště v Ascotu, a dokonce i veškeré mořské dno okolo Spojeného království. Královská rodina z těchto aktivit dostává část zisku, tzv. Sovereign Grant, který letos dělá téměř 100 milionů dolarů. Z těchto peněz je financována údržba a provoz Buckinghamského paláce a také zahraniční cesty členů královské rodiny.

Jako král také získává Karel III. kontrolu nad vévodstvím Lancaster, soukromým statkem s čistými aktivy ve výši 753 milionů dolarů, který je přímo ve vlastnictví panovníka. Čisté příjmy vévodství jdou přímo králi jako příspěvek zvaný Privy Purse, který pokrývá jakékoliv další oficiální výdaje a je to jediný příjem, ze kterého král platí daně. Kromě Crown Estate a Lancasterského vévodství král vlastní také Crown Estate Scotland, portfolio s čistými aktivy přibližně 570 milionů dolarů, včetně skotského mořského dna, venkovských statků a práv na lov divokých lososů a těžbu přirozeně se vyskytujícího zlata a stříbra ve Skotsku.

Takže jako král nyní Karel III. dozajista hospodaří s majetkem ve výši 42 miliard dolarů, což jsou především hrady, zámky, korunovační klenoty a tak podobně. Dále po své matce zdědil její soukromý majetek ve výši půl miliardy dolarů. Jako panovník pobírá a výjimečně také z daní mnohamilionové desátky z různých podnikatelských aktivit království a v neposlední řadě má tučné příjmy ze soukromého podnikání, zejména pak z největší britské biopotravinářské firmy Duchy. Luxusní auta, letadla a hodinky ani nemá cenu zmiňovat.

Autorský článek, další zdroj: Forbes

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008